szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg nem nevezett bűncselekmény elkövetésének vádjával megállították az ismert szibériai sámánt, Alekszandr Gabisevet, s nem engedték, hogy újra megkezdje Moszkváig tartó, közel hétezer kilométeres gyalogútját. A cél az lett volna, hogy a sámán megszabadítsa Oroszországot a „démoni” államfőtől.

Alekszandr Gabisevet Jakutszk városából nem engedték ki: a hatóságok őrizetbe vették, és közölték vele, addig nem hagyhatja el a települést, amíg nem vizsgálják ki az általa elkövetett, egyelőre meg nem nevezett bűncselekmény részleteit. Mindenesetre már kapott egy 100 rubeles (4500 forintos) büntetést, mert ellenállt a letartóztatásnak.

Gabisev egyszer már szeptemberben is elindult, ám akkor is csak kétezer kilométerre jutott. Akkor "szélsőségesség” vádjával fogták le, majd egy rövid időre elmegyógyintézetbe is bezárták, s megállapították, nem teljesen beszámítható. Ügyvédjének azonban sikerült egy független vizsgálatot is kierőszakolnia, amely megállapította, hogy Gabisevet nem kell elmegyógyintézetbe csukni. A hatóságok valószínűleg azért nem akarják, hogy Gabisev túl sokat sétáljon, mert útja során sorra rendezte a gyűléseket, ahol Putyin ellen hangolta a helyieket.

A sámán célja, hogy a Vörös térre érkezve egy hatalmas máglyát gyújtson, majd arra lószőrt tegyen és kancatejet öntsön. „Ennek és az imáknak a hatására a Putyint megszálló démon távozni fog, s az államfő csendben le fog mondani” – idézte a sámánt a The Moscow Times című moszkvai lap. „Vlagyimir Vlagyimirovics távozz önként, ez jó lesz Jakutföldnek, Oroszországnak és az egész világnak. Senki nem fog bántani téged. Egy hajad szála sem fog meggörbülni, egy csepp vér sem fog hullani. Személyesen foglak megvédeni” – üzente a sámán az orosz államfőnek.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Gazdaság

Először kerül szemtől szembe Putyin és Zelenszkij

Négyen keresnek megoldást Ukrajna szinte megoldhatatlan problémáira az Élysée-palotában Párizsban. Vlagyimir Putyin orosz és Volodomir Zelenszkij ukrán elnökön kívül jelen van Angela Merkel német kancellár és a vendéglátó Emmanuel Macron. A francia elnök orosz nyitása tette lehetővé a találkozót, melynek homlokegyenest ellenkező nézeteket kellene közös nevezőre hoznia.

A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő

A Kúria ítéletéből tudta meg Mészáros Lőrinc, hogy közszereplő

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek