szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Péntekig kapott határidőt Kína arra az Egyesült Államoktól, hogy bezárja a houstoni konzulátusát. A döntés előtt a konzulátus udvarán papírokat égettek, egy nappal korábban pedig vádat emeltek két kínai ellen hackertámadás miatt.

Az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy péntekig zárja be a houstoni konzulátusát „az amerikai szellemi tulajdon védelme érdekében" – írja a BBC.

Az amerikai kormány azt követően rendelte el a konzulátus bezárását, miután kedden az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy két kínai férfi ellen vádat emelnek hackertámadások miatt. Azzal vádolják őket, hogy amerikai, európai és ázsiai vállalatok ellen számítógépes támadást követtek el, részben kínai állami megbízásából. A hackertámadások áldozatai között voltak olyan kutatólaboratóriumok is, amelyek az új típusú koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos kísérleteket végeznek.

A Houston Chronicle arról számolt be, hogy a hatóságoknak kedd éjszaka tűzriasztás miatt kellett kivonulniuk a houstoni kínai főkonzulátus épületéhez, ahol szemtanúk szerint az udvaron elhelyezett kukákban papírokat égettek. Vang Ven-pin, a kínai külügyi tárca szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta: a konzulátus a megszokott módon üzemel.

A Twitterre felkerült egy videó az égetésről:

Peking szerdán tiltakozását fejezte ki, amiért Washington váratlanul felszólította a houstoni főkonzulátusának bezárására.

A kínai külügyminisztérium az amerikai fél egyoldalú politikai provokációjának nevezte a felszólítást, amelynek teljesítésére ráadásul szűkös határidőt szabtak: a Houstonban állomásozó kínai főkonzulátusnak helyi idő szerint péntek délután 4 óráig minden tevékenységét fel kell függesztenie. A kínai külügyi tárca az üggyel kapcsolatos állásfoglalását egy írásban feltett kérdésre adott válaszban fejtette ki, amelyet szerdán juttatott el a Kínában működő sajtóképviseletek részére.

Kína szerint az Egyesült Államok lépése a nemzetközi jogba ütközik, valamint megsérti a két ország között érvényben lévő konzuli megállapodást. Peking súlyosan elítélte az általa megalapozatlannak tartott döntést, és annak azonnali visszavonására szólított fel Washingtont, ellenkező esetre pedig ellenlépéseket helyezett kilátásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

A lengyel busz egyik utasa halt meg a balesetben

A lengyel busz egyik utasa halt meg a balesetben