szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egységes Oroszország párt magasan nyerte a régiós választásokat, csak két város önkormányzatában vesztették el a többségüket.

A kormányzó Egységes Oroszország párt első helyen végzett mind a 11 vasárnap megválasztott regionális parlamentben és 22 városi tanácsban, ám a novoszibirszki és tomszki önkormányzati képviselői testületben elvesztette többségét.

A Kreml által támogatott jelöltek mind a 18 kormányzóválasztást megnyerték. A médiában megjelent, nem végleges összesítések szerint a kormányzóválasztáson az Egységes Oroszországnak még a leggyengébben szereplő jelöltje is megközelítette a 60 százalékot az első fordulóban. Két évvel ezelőtt négy régióban is második körre volt szükség.

A pártot még Vlagyimir Putyin, Dmitrij Anatoljevics Medvegyev és más orosz politikusok alapították 2001. december 1-én, a regnáló elnök 2008 óta vezeti az Egységes Oroszországot.

A négy szövetségi törvényhozási pótválasztás közül hármat a kormányzó párt, egyet pedig a parlamenti ellenzékhez tartozó, szociáldemokrata színezetű Igazságos Oroszország nyert meg.

Novoszibirszkben, Oroszország harmadik legnépesebb városában az Egyesült Oroszország megkapta ugyan a szavazatok 44 százalékát, de ezzel csak 22 mandátuma lesz az 50 fős képviselői testületben. Az előző ciklusban 33 tagja volt a frakciónak.

A városi képviselőtestületbe 14, pártoktól független képviselő is bekerült, közülük öten a Novoszibirszk-2020-koalíció tagjaként, amelynek élén Szergej Bojko, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus helyi stábjának vezetője áll. A kormánypárt a részeredmények alapján valószínűleg Novoszibirszk megye parlamentjében sem szerezte meg a többséget.

Tomszkban a kormánypárt a listás szavazatoknak csak a 24,47 százalékát tudta megszerezni, a 27 egyéni választókörzetből pedig 18-ban veszített az ellenzéki pártok által elindított és független jelöltek ellen. Az Egységes Oroszország ily módon 11 mandátumhoz jutott a 37-ből, a kommunisták nyolcat, a függetlenek hatot szereztek, a többi helyen pedig öt párt osztozott.

Bekerült a képviselői testületbe Alekszej Navalnij ellenzéki politikus csapatának két tagja, Kszenyija Fagyejeva és Andrej Fatyejev is. Korábban a kormánypártnak 21 mandátuma (és 30 támogatója) volt az akkor még 35 fős testületből.

Navalnij, mielőtt augusztus 20-án kómába esett, Novoszibirszkben és Tomszkban járt, ahol jelöltekkel találkozott és videót forgatott a hivatalban lévő képviselők általa korrupciósnak nevezett ügyeiről. A politikust a német hadsereg hétfőn francia és svéd eredményekkel alátámasztott laboratóriumi vizsgálata szerint novicsok típusú harci idegméreggel mérgezték meg. Az őt Omszkban kezelő orvosok szerint viszont természetes oka volt a rosszullétének és szervezetében méreganyagot nem találtak. Az ügyről itt olvashat bővebben.

A választók jogaiért függetlenként fellépő Golosz mozgalom "jogi önkénynek" minősítette a választásokat és kijelentette, hogy 1690 szabálysértésről szóló bejelentést kapott. Több körzetben szerinte nem engedték dolgozni a megfigyelőket és volt eset, hogy a választási bizottság tagjai fizikai erőt alkalmaztak.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke azt mondta, hogy a Golosz bejelentései között sok az ellenőrizetlen információ, amelyet nem is kell ellenőrizni. A belügyminisztérium, amelyhez mintegy kétszer annyi jelzés érkezett, mint a mozgalomhoz, közölte, hogy a választás kimenetelét befolyásolni képes szabálysértés nem történt. Az orosz szavazók az ország 85 régiója között több mint 9 ezer választási vagy népszavazási kampány ügyében nyilváníthatták ki politikai akaratukat. A járványhelyzetre hivatkozva 41 régióban a voksolást három napra húzták szét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga és Matolcsy vitájában előbbi áll nyerésre, Magyarország vesztésre

Varga és Matolcsy vitájában előbbi áll nyerésre, Magyarország vesztésre

Szabálysértés lett Erzsébetvárosban, ha egy taxiban túl hangos a zene

Szabálysértés lett Erzsébetvárosban, ha egy taxiban túl hangos a zene

Háromszor annyian halnak meg otthoni balesetben, mint az utakon

Háromszor annyian halnak meg otthoni balesetben, mint az utakon