szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha hihetünk az exit-poll eredményeknek, az ellenzéki Navalnijék a kanyarban sincsenek az oroszországi regionális választásokon.

Az Egységes Oroszország kormánypárt a regionális választásokon minden olyan oroszországi régióban és városban megszerezte a többséget a helyi parlamentben, ahol választást tartottak, illetve jelöltjei minden kormányzóválasztást még az első fordulóban megnyertek - jelentette ki az előzetes eredményekre hivatkozva Andrej Turcsak, a kormánypárt főtanácsának titkára a vasárnap esti urnazárás után.

Turcsak a mostani politikai erőpróbát a jövőre esedékes parlamenti választás főpróbájának nevezte, amelyen az Egységes Oroszország ismét meg akarja szerezni az alkotmányozó többséget. Állítása szerint nem vezetett eredményre az - egyébként Alekszej Navanij ellenzéki politikus kezdeményezte - "okos szavazás", amikor a kormánypárttal elégedetlen szavazókat arra biztatták, hogy az egyes körzetekben a statisztikailag legesélyesebb ellenzéki erőkre adják le voksukat.

A szavazatszámlás a legtöbb helyen még zajlik. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a voksok többségének összesítése után négy távol-keleti régióban négy hivatalban lévő vagy ügyvezető kormányzó fölényesen győzött.

Oroszország 85 régiójából 83-ban volt vasárnap regionális vagy helyi választás, illetve népszavazás, rendkívüli járványügyi óvintézkedések mellett: egyebek között 18 regionális kormányzói poszt, valamint 11 regionális parlament és 22 regionális fővárosi tanács mandátumainak sorsa dőlt el. Emellett négy körzetben tartottak pótválasztást a szövetségi parlament alsóházába.

A belügyminisztérium szerint a választás kimenetelét befolyásolni képes szabálysértés nem történt, Rosztov megyében azonban mind a kommunista, mind a liberális kormányzójelölt jelezte, hogy visszaélések miatt a főügyészséghez fordul. Gennagyij Zjuganov, a Kommunista Pártj vezetője bejelentette, hogy nem ismeri el egyetlen olyan körzet választási eredményét sem, ahol pártjának képviselőjét kizárták a versenyből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár

„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár