szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Munkásszállókon és húsüzemekben akciózott szerdán a német rendőrség. Azt gyanítják, hamis iratokkal csempésznek Németországba kelet-európai vendégmunkásokat.

Húsüzemekben razziázott a német rendőrség szerdán – írja a Guardian. A nagyjából 800 egyenruhás negyvennél több munkásszállót és üzemi épületet kutatott át Berlin környékén, Alsó-Szászországban, Szász-Anhaltban, Szászországban, valamint Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A gyanú szerint a cégek kelet-európai vendégmunkásokat csempésztek Németországba, hogy dolgoztassák őket.

A csempészéshez iratokat is hamisító társaságok nem kizárólag, de túlnyomó többségben a húsiparban foglalkoztatták a Kelet-Európából közvetített munkásokat.

A német kormány júliusban fogadott el egy törvénymódosítási javaslatot, amivel az iparágban megtiltanák a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatását az ötvennél több munkavállalót alkalmazó cégeknek. A javaslatról év végéig szavaz majd a szövetségi parlament, elfogadása esetén január 1-én lép életbe.

A német húsipar munkakörülményei a koronavírus-járvánnyal kerültek a figyelem középpontjába. Több alkalommal is járványgóccá váltak ugyanis a vágóhidak és más ipari létesítmények. Júniusban például az észak-rajna-vesztfáliai Tönnies foglalkoztatottjai közül legalább 1500-an kapták el a vírust. A tartományban egy hónappal később átfogó ellenőrzést tartottak a munkásszállásokon, ennek során csak közepes és súlyos hiányosságból mintegy 1900-at tártak fel a vizsgált létesítményekben.

De nem csak a húsipar, a német mezőgazdaság is érintett: júliusban például félezer dolgozót helyeztek karanténba egy mammingi uborkafarmon, miután rövid időn belül 174 koronavírusos vendégmunkást találtak. A karanténba zárt emberek között magyarok is voltak.

Tovább gördül a Tönnies-botrány: 1900 súlyos problémát találtak német húsipari munkásszállókon

Az iparághoz tartozó észak-rajna-vesztfáliai munkásszállók mindegyikére háromnál több közepes, vagy annál súlyosabb hiányosság jut. A hatóságok életveszélyes körülményeket találtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit kabinetminiszter szerint nincs már kétharmados esély a megállapodásra

A brit kabinetminiszter szerint nincs már kétharmados esély a megállapodásra

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson

Varga Mihály megerősítette, nem indul egyéniben a 2022-es választáson