szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iparághoz tartozó észak-rajna–vesztfáliai munkásszállók mindegyikére háromnál több közepes, vagy annál súlyosabb hiányosság jut. A hatóságok életveszélyes körülményeket találtak.

Átfogó vizsgálatot végeztek az észak-rajna–vesztfáliai húsipari munkások szállásaina német hatóságok, az eredmények pedig sokkolóak – írja a a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A lap a Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter által nyilvánosságra hozott jelentés alapján arról számol be, hogy

csak közepes és súlyos hiányosságból mintegy 1900-at tártak fel a tartományban megvizsgált 650 munkásszálláson.

A vizsgált létesítményekben 5300 húsipari munkást szállásoltak el – köztük a Tönnies alkalmazottjait is. Utóbbi húsipari vállalat azután került a figyelem középpontjába, hogy kiderült: több mint 1500, főleg kelet-európai alkalmazottjuk fertőződött meg az új koronavírussal.

A jelentés szerint a kifogások sora a fertőtlenítőszerek hiányával, takarítási hiányosságokkal, a túlzsúfoltsággal kezdődik. A sor azonban közel sem ér itt véget: Laumann szerint sok helyen "katasztrofális" állapotban voltak a mosdók, penész- és kártevők fertőzték meg a szállásokat, amelyek teteje beázott, de feltártak súlyos tűzvédelmi hiányosságokat, és találtak omlásveszélyes épületet is; sok szállás egyenesen életveszélyes volt.

Az átfogó ellenőrzésre Laumann szerint a koronavírus-járvány miatt kerülhetett sor, a járványügyi intézkedések tették lehetővé. Májusban így a mezőgazdasági idénymunkások szállásait is ellenőrizni tudták: ott 5800 munkásnak szállást adó 250 gazdaságban 170 súlyos hiányosságot tártak fel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trump-kormány szerint előítéletes a fehérekkel szemben a Yale Egyetem

A Trump-kormány szerint előítéletes a fehérekkel szemben a Yale Egyetem

Íme Balu, az 1150 lóerős új magyar versenykamion – körbefotóztuk

Íme Balu, az 1150 lóerős új magyar versenykamion – körbefotóztuk

Hat nap után kért elnézést Bérczesi Róbert a félbeszakadt koncertjéért

Hat nap után kért elnézést Bérczesi Róbert a félbeszakadt koncertjéért