szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szigorítana a német állam a kelet-európai munkavállalók között terjedő koronavírus-fertőzés miatt.

Németországban sok helyen vírusközpontokká váltak a vágóhidak, gyakran amiatt, mert az ott dolgozó kelet-európai vendégmunkásokat semmi sem óvta a fertőzéstől. Ugyanerről számoltak be a mezőgazdaságban dolgozó szezonális vendégmunkások, akiknek a helyzetéről már a hvg.hu is írt korábban.

Olcsók és feláldozhatóak: keleti vendégmunkások a nyugati gyümölcsszüreten

Európa gazdagabb nyugati felén senki sem vállalja szívesen a gyümölcsszedés fárasztó munkáját, ezért nélkülözhetetlen a keleti vendégmunkás-import. Márpedig a vendégmunkások helyzete eddig sem volt leányálom Európa nyugati felén, de a mostani járvány még rosszabbá tette a helyzetüket - állapítja meg egy friss felmérés, melyet a der Spiegel ismertet.

Most azonban kiderült, hogy 7000 húsipari munkás közül 1900 vírusfertőzöttet mutattak ki Németország legnagyobb húsfeldolgozó cégénél. A Tönnies vágóhidakon igen sok vendégmunkás dolgozik: a munkakörülmények rosszak, a túlórák igen gyakoriak. "10-13 órát dolgoztunk. Csak így tudtuk elérni a megígért fizetést" – mondja a vendégmunkás Alex, aki valódi neve elhallgatását kérte a Deutsche Wellétől.

Állítása szerint ugyanis feketelistákon tartják számon azokat, akik beszélni mertek: ők soha többet nem számíthatnak munkára Németországban. Az ügyészség most vizsgálódik.

A probléma gyökere, hogy a vendégmunkásokat a saját hazájukban toborozzák lelkiismeretlen közvetítők, akik aztán eladják őket külföldön. Ezért a német parlament, a Bundestag most meg akarja tiltani, hogy ilyen hazai szerződéssel rendelkező vendégmunkást alkalmazzanak Németországban.

A törvény tervezetéről egyelőre vita folyik, ám azt már lehet tudni, hogy január elsején lépne érvénybe, és csak a húsiparra vonatkozna.

Nyitóképünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ukrajna olimpiát rendezne

Ukrajna olimpiát rendezne

Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

Várakozásokon felül nőtt a Richter árbevétele és nyeresége

Donald Trump nekimegy a kínai szoftvervállalatoknak

Donald Trump nekimegy a kínai szoftvervállalatoknak