szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szabályok január 6-ig lesznek érvényben, de bármikor felülvizsgálhatják őket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A francia és az uniós polgárok kedden éjféltől ismét beléphetnek Nagy-Britanniából Franciaországba, feltéve, hogy negatív, 72 óránál nem régebbi koronavírusteszttel rendelkeznek - írja a Reuters a francia miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

Az áruszállítás újrakezdéséről később tesznek bejelentést - közölte a francia közlekedési miniszter.

„A repülők, a hajók és az Eurostar vonat újra közlekedhetnek szerda reggeltől ” – írta a Twitteren Jean-Baptiste Djebbari.

A francia miniszterelnöki hivatal közleménye szerint szintén beutazhatnak Franciaországba a brit állampolgárok vagy olyan harmadik ország állampolgárai, akik az Európai Unióban rendelkeznek lakhellyel, feltéve, ha nem fertőzöttek.

A francia kormány közlése szerint a diplomaták és családtagjaik, egészségügyi dolgozók, a repülőgépek, vonatok és buszok személyzete és üzemeltetői is szintén beléphetnek az országba Nagy-Britanniából.

A szabályok január 6-ig lesznek érvényben, később azonban felülvizsgálhatják azokat.

Az Európai Bizottság egyébként kedden azt javasolta, hogy függesszék fel az Egyesült Királyságból érkezők beutazási tilalmát – közölte a testület.

Az Egyesült Királyságban szeptember 20-án mutatták ki a koronavírus egyik új mutációját, amely november végén, illetve december elején kezdett nagyobb tempóban terjedni Londonban és Anglia délkeleti részén.

A vírus új változata miatt múlt hét vasárnap Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador jelentette be, hogy nem enged be repülőket az Egyesült Királyságból. Hollandia nem fogad be onnan érkező kompokat sem, a franciák pedig leállították a tengeri teherforgalom fogadását is. Később Lengyelország is csatlakozott az országokhoz, és Magyarország is úgy döntött, hogy megtiltja az Egyesült Királyságból érkezők beutazását.

Az országok annak ellenére döntöttek a korlátozás mellett, hogy az új mutációról egyelőre nagyon keveset tudni. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) vasárnap kiadott tájékoztatójában is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nem tudni, hogy mennyivel fertőzőbb az új variáns, milyen mértékben terjedt el az Egyesült Királyságban, vagy hogy mennyire hatékonyak vele szemben a már kifejlesztett vakcinák.

A BioNTech elnöke mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "nagy valószínűség szerint" az oltásuk az új mutáció ellen is véd, szükség esetén pedig hat hét alatt tovább lehet fejleszteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Szigorít a kormány vagy csak fenyegetőzik vele? És ön mit lépne?

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény