szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A korábbinál sokkal fertőzőbb koronavírus-változat megjelenése miatt egyre több ország kormánya dönt úgy, hogy nem fogad repülőket az Egyesült Királyságból. Most Lengyelország csatlakozott hozzájuk.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Lengyelország is felfüggeszti hétfő éjféltől az Egyesült Királyságból érkező utasszállító légi járatok fogadását – jelentette be a lengyel kormányszóvivő.

Piotr Müller biztonsági okokkal, a koronavírus új változatának szigetországi megjelenésével indokolta a döntést.

Müller vasárnap a PAP hírügynökségnek elmondta: hétfő délelőtt a lengyel kormány járványügyi válságstábja megvitatja a helyzetet, ami az után alakult ki, hogy Délkelet-Angliában a korábbinál 70 százalékkal fertőzőbb koronavírus-változat bukkant fel.

Vasárnap Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador jelentette be, hogy nem enged be repülőket az Egyesült Királyságból. Hollandia nem fogad be onnan érkező kompokat sem, a franciák pedig leállították a tengeri teherforgalom fogadását is.

Virológusok: Érthető az óvatosság a mutálódott brit koronavírus miatt

Amíg nem tudjuk kizárni, hogy egy gyorsan terjedő mutáció nem érint kezelési lehetőségeket, vagy akár a következő hetekben érkező vakcinák hatékonyságát, érthető az óvatosság - írják a pécsi virológusok a Facebook-oldalukon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!