szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság ugyanakkor azt javasolja, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, az ne utazzon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy függesszék fel az Egyesült Királyságból érkezők beutazási tilalmát közölte a testület.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy az enyhítésre azért lenne szükség, hogy folyamatos legyen a kontinens és Nagy-Britannia közötti élelmiszer-ellátás. Azt írták, hogy jelenleg is több, nagyrészt élelmiszert szállító teherautó vesztegel a doveri kikötőnél, hogy Franciaországba jusson. Azok számára is fontos lehet az enyhítés, akik Nagy-Britanniából utaznának haza az ünnepekre, idézi a közlemény az unió igazságügyi biztosát.

Didier Reynders hangsúlyozta, hogy bár az Európai Bizottság a tilalom felfüggesztését javasolja, azt kérik, hogy akik tehetik, a nem létszükségletű utazásukat függesszék fel.

Pánikra nincs ok, de a koronavírus új mutációja még okozhat gondokat

Valóságos pánik tört ki Európában, miután kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a koronavírus egy új, a korábbinál jóval fertőzőbb változata felelős a kiugró esetszámokért. Néhány napon belül országok tucatjai tiltották ki a szigetországból érkező légi járatokat, a brit szupermarketek áruhiánytól félnek.

Az Egyesült Királyságban szeptember 20-án mutatták ki a koronavírus egyik új mutációját, amely november végén, illetve december elején kezdett nagyobb tempóban terjedni Londonban és Anglia délkeleti részén.

A vírus új változata miatt múlt hét vasárnap Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador jelentette be, hogy nem enged be repülőket az Egyesült Királyságból. Hollandia nem fogad be onnan érkező kompokat sem, a franciák pedig leállították a tengeri teherforgalom fogadását is. Később Lengyelország is csatlakozott az országokhoz, és Magyarország is úgy döntött, hogy megtiltja az Egyesült Királyságból érkezők beutazását.

Az országok annak ellenére döntöttek a korlátozás mellett, hogy az új mutációról egyelőre nagyon keveset tudni. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) vasárnap kiadott tájékoztatójában is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre nem tudni, hogy mennyivel fertőzőbb az új variáns, milyen mértékben terjedt el az Egyesült Királyságban, vagy hogy mennyire hatékonyak vele szemben a már kifejlesztett vakcinák.

A BioNTech elnöke mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy "nagy valószínűség szerint" az oltásuk az új mutáció ellen is véd, szükség esetén pedig hat hét alatt tovább lehet fejleszteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!