szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A republikánus javaslatot a demokratáknak is jóvá kell hagyniuk.

Az amerikai republikánus szenátorok február közepéig nem akarják megindítani a Donald Trump előző elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kapcsolatos meghallgatásokat – közölte az amerikai törvényhozás felsőházának (szenátus) a republikánus párti kisebbségi vezetője. Mitch McConnell szerint így minden pártnak lenne elég ideje felkészülni az eljárásra. A politikus elmondta: ugyanezt javasolta Chuck Schumernek, a szenátus demokrata többségi vezetőjének is.

Az ütemtervet a demokrata szenátoroknak jóvá kell hagyniuk, akik egy életre el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztségviseléstől. Őt tartják ugyanis felelősnek azért, mert hívei január 6-án megostromolták törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

A képviselőház (alsóház) azzal a váddal indította meg az impeachmentet, hogy Trump a Capitolium ostroma előtt felkelésre buzdított a kongresszus ellen tüntetésen elmondott, a gyújtó hatású beszédével. A demokraták által benyújtott javaslatot tíz republikánus képviselő is megszavazta.

A felelősségrevonási eljárás megszavazása után a törvények értelmében az ügy a szenátus elé kerül, ahol az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts vezetésével lefolytatják a pert Trump ellen.

A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegezte: a szenátusnak előbb jóvá kell hagynia a tagjait és egyéb kulcsfontosságú kinevezéseket, mert ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna, az lassítaná az új elnök, Joe Biden kormányzata munkába állását és programjának megindítását.

Trump az egyetlen amerikai elnök, aki ellen két alkalommal indítottak impeachmentet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok