Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma világszerte
Világ

Meghaladta a félmilliót a fertőzöttek száma világszerte

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint magyar idő szerint péntek reggelre elérte az 532 692-t az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. 24 075-en vesztették életüket a COVID-19 elnevezésű betegségben és 122 672-en gyógyultak meg.

Világ

Spanyolország: robbantás két tengerparti szállodánál

Nyolc személy könnyebben megsebesült kedden Spanyolországban, két tengerparti szállodánál történt robbantásban. A hatóságok a merényletek elkövetésével a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár fegyveres szervezetet vádolják.

Világ

A "szexis" jelentéstől a kormányválságig

Napról napra új fejleményeket hoz a közelmúlt legnagyobb belpolitikai botránya Nagy-Britanniában. A hétvégén a Scotland Yard azonosította Dr. David Kelly holttestét, aki nem messze oxfordshiri otthonától öngyilkos lett. A férfi évekig dolgozott Irakban ENSZ-fegyverzetellenőrként, és ő volt a koronatanúja a szigetország közéletét felkavaró ügynek.

Világ

Az ECOWAS még mindig nem küldött katonákat Libériába

A libériai védelmi minisztérium szerint az elmúlt napokban több mint 600 halálos áldozatot követeltek a kormánycsapatok és lázadók között Monroviában dúló fegyveres összecsapások. Jóllehet a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) korábban jelezte, hogy katonákat küld az országba, ígéretét eddig nem teljesítette.

Világ

Az al-Kaida tagjait fogták el Szaúd-Arábiában

Az Oszama bin Laden által szervezett al-Kaida terrorista csoport tagjai azok a személyek, akiket a napokban tartóztattak le Szaúd-Arábiában - jelentette be a szaúdi belügyminiszter. Szaúd-Arábiában a májusi, rijádi merényletek óta legalább 125 terroristát fogtak el.

Világ

A Kelly-ügy válságba sodorhatja a BBC-t

Megjelentek az első repedések a Kelly-ügy miatt súlyos hitelességi válságba sodródott BBC eddig összetartó felső vezetésén, amelynek egyik tagja a kormányzótanács vésztanácskozásának összehívását követeli - írta a keddi The Times. A napilap értesülése szerint a rádió vezetése megvonta az ügyben érintett riporter mikrofonengedélyét.

Világ

Abbász ragaszkodik a palesztin foglyok szabadon bocsátásához

A palesztin miniszterelnök a közel-keleti béke alapfeltételei közé sorolta az Izrael által fogva tartott palesztinok szabadon bocsátását, az izraeli hadsereg palesztin területekről való kivonulásának folytatását és a nemzetközi jogot sértő módon létesített zsidó telepek felszámolását.

Világ

Az ENSZ-főtitkár elégedetlen, Rumsfeld helyettese elégedett Irakkal

Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint az amerikai katonai beavatkozást követően az irakiak életkörülményei romlottak; a főtitkárnak az amerikai-brit kivonulásra tett ajánlását Washington visszautasította. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes elégedett az iraki helyzettel.

Világ

Bush terroristák támogatásával vádolta Szíriát és Iránt

George Bush amerikai elnök azzal vádolta Szíriát és Iránt, hogy terroristákat támogatnak, s ezzel aláássák a közel-keleti béke megteremtésre irányuló erőfeszítéseket. Az amerikai elnök szerint ezek az országok "elszámoltathatók". Irán az Egyesült Államokat vádolja terroristák támogatásával.

Világ

Libéria: találat érte az amerikai nagykövetséget

Aknavetőgránát csapódott be az Egyesült Államok monroviai nagykövetségének területére hétfő délután. A robbanásban legkevesebb három ember megsebesült. Az AP amerikai hírügynökség szerint a robbanásnak halálos áldozatai is voltak, ezt azonban más forrásból egyelőre nem erősítették meg. Hétfőn hatvanan haltak meg a fővárosban zajló harcokban.

Világ

Nagy-Britannia: vizsgálat indul Kelly halála ügyében

Hivatalosan is bejelentette hétfőn a David Kelly néhai kormányzati fegyverzetügyi tanácsadó öngyilkosságával kapcsolatos vizsgálat részleteit az eljárás vezetésével megbízott brit jogi méltóság. Lord Hutton nyilatkozatából egyértelműen kitűnik, hogy a vizsgálat szűkebb körű lesz az ellenzék által követeltnél.

Világ

Amnesty International: az USA megsérti az emberi jogokat Irakban

Az emberi jogok "nagyon súlyos" megsértésével vádolja az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet az Irakban tevékenykedő amerikai haderőt. Közben az Egyesült Államok felkérte Törökországot, küldjön csapatokat Irakba; a kérésnek Törökország valószínűleg eleget fog tenni.

Világ

Kovács a kedvezményekről tárgyalt Szlovákiában és Romániában

Szlovákiában és Romániában tárgyalt Kovács László külügyminiszter, aki eredményesnek minősítette útját. A tárgyalásokon megállapodtak például abban, hogy Magyarország támogathatja azokat román állampolgárokat, akik magyar nyelvet vagy nyelven tanulnak. Szlovákia azonban csak az 1995-ös kétoldalú alapszerződésről volt hajlandó tárgyalni.

Világ

David Kelly volt a BBC műsorának forrása

A BBC vasárnap bejelentette, hogy David Kelly kormánytanácsadó volt a fő forrása annak a májusi műsornak, amely a kormány és a rádió között konfliktushoz vezetett. Kelly holttestére pénteken talált rá a rendőrség. Tony Blair brit miniszterelnök nem hívja vissza a szabadságon lévő parlamentet a szakértő halála ügyében.

Világ

BBC-ügy: eltűnt a parlamenti vizsgálóbizottság egyik koronatanúja, akinek holttestét megtaláltak a háza közelében.

Eltűnt David Kelly, az egyik koronatanúja annak a parlamenti vizsgálatnak, amelyet a londoni alsóház külügyi bizottsága indított az iraki háborút megalapozó hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében. A kormány szerint Kelly lehetett a BBC súlyos vitákat kavaró értesülésének forrása. A férfit azóta nem találják, hogy csütörtökön sétálni indult. A tanú után kutató rendőrök pénteken egy holttestet találtak (mint később kiderült Kelly tetemét) a tanú otthonától nem messze.

Világ

Blair: az iraki háború igazságos volt

Befejezte washingtoni villámlátogatását Tony Blair kormányfő, aki előbb a kongresszusban mondott beszédet, majd George Bush amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatót. Blair szerint az iraki háború igazságos volt, de az amerikai-brit koalíció feladata a közel-keleti országban még nem fejeződött be.

Világ

Irak: Szaddám Huszein újabb jelentkezése

Szaddám Huszeinnek tulajdonított újabb hangfelvételt játszott le csütörtökön a dubaji központú al-Arabija és a katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televízió. A megbuktatott diktátor azzal vádolja az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban hazudtak saját népüknek a háború mielőbbi megindítása érdekében.

Karácsony: Magánlaborokban tesztelik majd a budapesti egészségügyi dolgozókat

Karácsony: Magánlaborokban tesztelik majd a budapesti egészségügyi dolgozókat

Egyetlen nap alatt 800-nál is több koronavírusos halt meg Spanyolországban

Egyetlen nap alatt 800-nál is több koronavírusos halt meg Spanyolországban

A New Balance cipők helyett maszkokat gyárt

A New Balance cipők helyett maszkokat gyárt

A bezárt piacok kinyitását kéri az agrárminiszter

A bezárt piacok kinyitását kéri az agrárminiszter

"A tőgyet nem tudjuk leállítani" – élelmiszer lesz, bármekkora legyen is a válság

"A tőgyet nem tudjuk leállítani" – élelmiszer lesz, bármekkora legyen is a válság

Gyerekrajzok köszönik meg egy budai utcában a veszélyhelyzet hőseinek munkáját

Gyerekrajzok köszönik meg egy budai utcában a veszélyhelyzet hőseinek munkáját

Öt éve nem volt ilyen alacsony a Fidesz-kormánnyal elégedetlenek száma

Öt éve nem volt ilyen alacsony a Fidesz-kormánnyal elégedetlenek száma

A távoktatásban is nagy szükség van az osztályfőnökökre

A távoktatásban is nagy szükség van az osztályfőnökökre

A címlapról ajánljuk