szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rengeteg hulladék keletkezik az egyszer használatos szájmaszkokból, a kutatók azonban rájöttek, hogyan készíthetnek ezekből bioüzemanyagot.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A műanyagból készült orvosi védőfelszerelésekből megújuló, folyékony bioüzemanyagot lehet készíteni – erre jutottak az indiai The University of Petroleum and Energy Studies kutatói, akik az eredményeiket a Biofuelsben mutatták be, amit a Phys.org szemlézett.

A koronavírus miatt ugyanis rendkívül sok egyszer használatos műanyaghulladék keletkezik polipropilén maszkokból, amelyek sok esetben a tengerekben, óceánokban kötnek ki. Erre a problémára keresték a megoldást a tudósok.

A kutatók által használt módszer a pirolízis: ennek során a polipropilén alapanyagból végül folyékony üzemanyag lesz. Ez egy kémiai módszer, aminek a lényege, hogy 300 és 400 fok közötti hőmérsékleten bontják le a műanyagot, oxigén nélkül.

Bhawna Yadav, a tanulmány társszerzője azt is hozzátette, hogy a pirolízis az egyik legreménykeltőbb és legfenntarthatóbb módszer az újrahasznosításra, az így nyert, magas minőségű olaj ráadásul biológiai úton is lebomlik.

Sapna Jain, a kutatás vezetője szerint így nemcsak a műanyagszennyezésnek szab gátat a megoldás, hanem energiát is nyerünk vele.

Dobos Emese Zhvg

Felborítja a koronavírus az idei műanyagmentes júliust?

Műanyag palackok és nejlonzacskók helyett szájmaszkokat és latex kesztyűket mos partra idén a víz. Több üzletben és vendéglátó-helyiségben a fertőzésveszély miatt először nem engedték, hogy saját zsákba, dobozba vásároljunk. A koronavírus-járvány felforgatta azt, ahogy az egyszer használatos műanyagokra gondolunk. De búcsút mondtunk a csomagolás- és műanyagmentes életnek?

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Nincs meglepetés Mohácson: a fideszes jelölt lett a polgármester

Bottas simán nyert Hamilton büntetése után

Bottas simán nyert Hamilton büntetése után

Gyorsan lecsaptak a libernyak.hu domainre

Gyorsan lecsaptak a libernyak.hu domainre