szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pályázaton keresik a legjobb megoldást a nagy tömegű zacc visszagyűjtésére.

Magyarországon a felnőttek mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel kávézik, évente 18 ezer tonna kávét fogyasztunk el, amiből több mint 14 000 tonna kávézacc keletkezik, az értékes anyagokban gazdag zacc döntő többsége azonban jelenleg a kukában köt ki. A Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) most a zacc átfogó vizsgálatát és újrahasznosításának feltárását tűzte ki célul, a közös projekt első eleme egy pályázat, amelyben az egyetem hallgatóit arra buzdítják: dolgozzanak ki – reményeik szerint a későbbiekben a gyakorlatban is hasznosítható – módokat a kávézacc biztonságos be- és visszagyűjtésére – írja közleményében a Coca-Cola HBC.

A cég a Costa Coffee és a Caffè Vergnano magyarországi forgalmazójaként kétezer vevőpartnernek értékesíti termékeit. A körükben végzett felmérésből az derült ki: a válaszadók jelentős része (68%) naponta kevesebb mint 3 kilogramm kávét használ fel és a válaszadók közel fele (48%) a szemétbe dobja az ebből keletkező kávézaccot. Mintegy 10 százalékuk komposztálja a mellékterméket, és bár minden tizedik válaszadó nagyon szeretné újrahasznosítani a zaccot, erre egyelőre nincsen lehetősége. Kisebbségben vannak azok a partnerek, akik jelenleg is hasznosítják a kávézaccot a növények alá szórva, mások pedig a lefolyóba öntik. Az is kiderült, hogy a vállalati HoReCa partnerek több mint felét (53%) érdekelné a jövőben a zaccbegyűjtő rendszer és az ahhoz való kapcsolódás lehetősége, mert szeretnék, ha ez az értékes alapanyag nem a szemétben végezné.

A novemberben záruló Zaccmentő hallgatói pályázat célja olyan megvalósítható, valós piaci környezetben helytálló és egyben kreatív megoldások életre hívása, átgondolása, illetve kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a kávézacc visszagyűjtését és a feldolgozás helyszínére történő eljuttatását olyan módon, hogy az alapanyag értékessége ne sérüljön, hasznossága megmaradjon. A pályázatra összesen 27 hallgatói csapat jelentkezett, akiknek november közepéig van arra lehetőségük, hogy kidolgozzák ötleteiket, majd a zsűri elé tárják megoldásaikat.

A zacc feldolgozására egyébként már számtalan ötlet született. Szolgálhat gombatermesztő szubsztrátumként, kísérleteznek azzal, hogy betonhoz keverjék, miskolci mérnökök pedig lámpát készítettek a felhasználásával.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!