szerző:
hvg.hu

Január 1-je óta a műszaki vizsga után már nem helyeznek a járművek hátsó rendszámára se a műszaki vizsga lejártát, se a jármű környezetvédelmi besorolását jelző matricát. Sőt, a régi matricákat is lekaparják – írja a totalcar.hu és a Népszava.

A matricák eltűnésével sem a műszaki érvényesség, sem a környezetvédelmi besorolás nem lesz leolvasható a rendszámtáblákról. Ez azonban káoszt okozhat a forgalomban és a közterületeken, miközben az autósok legfeljebb pár száz forintot takarítanak meg vizsgáztatásonként a plakettek eltörlésével.

Tavaly Tasó László közlekedésért felelős államtitkár azzal érvelt: összesen körülbelül 2,5 milliárd forintot takaríthatnak meg a magyar emberek azzal, hogy megszüntetik a gépjárművek rendszámtábláján lévő környezetvédelmi, valamint a környezetvédelmi vizsgálatot jelző címke használatát. Az ezzel kapcsolatos eljárási díj is megszűnt.

A rendőröknek csak részben segít majd az új kamerarendszer, amelynek felvételei alapján akár utólag is megbüntethetik az autóst, ha lejárt műszakis, vagy szmogriadó idején a városközpontból kitiltott, környezetszennyező kocsival közlekednek. A mobil traffipaxok is össze vannak kötve egyébként az elektronikus járműnyilvántartással – olvasható a Népszavában.

A közterület-felügyeletnek szintén nem lesz egyszerű dolga. A lejárt műszakival félreállított autók településtől függően 10-30 nap között várakozhatnak az utcán. Eddig a matrica alapján megállapíthatták a felügyelők, hogy jogosan vagy jogosulatlanul parkolnak-e a járművek. Mostantól azonban az ellenőrzés nehezebb lesz matrica híján.

További hasznos információkért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!