szerző:
hvg.hu

„A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll”, valamint „a válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya asszonyok/anyák is 'előléphetnek' családfőként” – legalább is a pedagógiai ismeretekkel kapcsolatos írásbeli érettségi feladatsor javítókulcsa szerint.

Nyíltan homofób, hímsoviniszta, valamint az elváltakat, az özvegyeket, a gyereküket egyedül nevelőket is megalázó javítókulcsot tettek közzé a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján a pedagógiai szakérettségihez készített mintafeladatsorhoz – fedezte fel a B1 blog. Mindkét dokumentum ide kattintva érhető el, a 4-es pontban.

A mintafeladatsorok a nemsokára induló szakmai érettségi vizsgákra való felkészüléshez nyújthatnak segítséget, a pedagógiai ismeretekhez készített teszt megoldókulcsa azonban erősen vitatható állításokat is tartalmaz. Az egyik a család fogalmának meghatározása.

"A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat van, házasság vagy örökbefogadás. A családot az különböztet meg más csoportoktól, hogy különnemű személyekből áll, akik különböző generációkhoz tartoznak, reprodukálja önmagát” – legalább is megoldókulcs szerint, amely alapján nem számít családnak az, ha egy azonos nemű pár nevel gyereket, vagy ha éppen egy férfi neveli egyedül gyermekeit. A gyermeket valamilyen okból nem vállaló vagy vállalni nem képes párokról már nem is beszélve.

Ha valaki ezek után nem tudná, mi is akkor a család, a javítókulcsban megtalálja a megoldást.

“A család élén családfő áll: ez hierarchikus viszonyt fejez ki a családtagok között, amely értelmében a családfő irányító szerepet tölt be a családban, az ő szava döntő a legfontosabb kérdésekben. A családfő szerepét hagyományosan a férfi, férj, családapa töltötte be. A válások számának emelkedésével a gyermeküket egyedül nevelő szülők aránya nőtt, így asszonyok/anyák is 'előléphetnek' családfőként. (...) A családi szerepek elsajátításának elsődleges színtere maga a család, amely a gyermekekre áthagyományozza a különböző szerepekhez, mindenekelőtt a nemi szerepekhez kapcsolódó magatartásmintákat.” Vagyis családfő egy férfi lehet, de ha nagyon nincs más, egy nő is megteszi.

Van ám útmutatás a megoldások között azoknak is, akik esetleg nem a család definíciójával, hanem a helyes nevelés módszereivel kapcsolatban bizonytalanodtak el. A magatartásra ható módszerek között említik egyebek mellett a kényszerítést, amelyet "akkor kell alkalmazni, ha gyenge az akaraterő". De jöhet a büntetés is, lényeg, hogy arányos legyen, és a gyermek ismerje az okát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!