szerző:
MTI

A Monetáris Tanács nem változtatott a jegybanki alapkamaton. Február 26-tól megszűnik a forint plusz/mínusz 15 százalékos intervenciós sávja.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 7,5 százalékos mértékén hétfői ülésén. Megszűnik február 26-tól a forint plusz/mínusz 15 százalékos intervenciós sávja, helyette lebegő árfolyam rendszer lép életbe.

Simor: az euróbevezetés érdekében történt
A kötött árfolyamsáv nem szolgálja az inflációs célkövető rendszert, a keddtől érvényes lebegő árfolyamrendszer az árstabilitást szolgálja - jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
 
"Az árfolyamsáv nem szolgálja teljes mértékben a monetáris politika céljait, az inflációs célkövető rendszert" - mondta Simor András. Az MNB elnöke hozzátette: az árfolyamsáv arra kényszerítette a jegybankot, hogy egy eszközzel, a kamatpolitikával két célt szolgáljon, az árstabilitást és a forint árfolyamának a sávon belüli tartását.
 
Ez  a két cél hosszabb távon elméletben nem összeegyeztethető - rögzítette Simor András. Az új rendszer bevezetése hosszabb távon az euró bevezetését is szolgálja - jelezte a jegybank elnöke.
A monetáris tanács a kormánnyal egyetértésben 2008. február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euróval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött - közölte az MNB hétfőn.
 
A jegybank közleménye szerint az árfolyamsáv eltörlése fontos előrelépés az euró magyarországi bevezetése felé. A lebegő árfolyamrendszer kedvezőbb feltételeket teremt a jegybank számára az inflációs cél eléréséhez, és ezen keresztül a maastrichti nominális kritériumok teljesítéséhez, valamint az ERM-2 belépéshez.
 
A magyar gazdaság nyitottságánál fogva az árfolyam továbbra is fontos szerepet fog játszani az inflációs folyamatok alakításában. Ha a gazdaságban zajló más folyamatok nem ellensúlyozzák, a nominális árfolyam tartós és jelentős megváltozása tükröződni fog a jegybank inflációs prognózisában, és ezen keresztül befolyásolja a monetáris politika vitelét.
 
A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank elsődleges és legfontosabb céljának az árstabilitás megteremtését és hosszú távú fenntartását tekinti. Az inflációs célkövető rendszerben a jegybank a makrogazdasági és pénzpiaci folyamatok széles körét figyelembe véve, ezek együttes inflációs hatására reagál. Az árfolyam ingadozásának korlátozása inflációs célkövetés mellett nem járul hozzá a hosszú távú inflációs várakozások lehorgonyzásához - áll a közleményben.

MTI Gazdaság

Londonban most már agresszív kamatemeléseket jósolnak

Egy hónapon belül fél százalékpontos, a második negyedév végéig összesen akár 1,00 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatemelés kockázatát valószínűsítette kedden Londonban megjelent előrejelzésében a világ egyik legnagyobb befektetési csoportja, amely szerint az MNB nem a növekedést, hanem saját pénzügypolitikájának hitelességét félti. A Cityben mindazonáltal továbbra sem egyértelmű a magyar monetáris kilátások megítélése.