szerző:
hvg.hu

Már több tízezren menekítették ki a pénzüket az országból; az osztrákoknál a magyar ügyfeleknek köszönhetően csúcsra járnak a bankok - derül ki az azenpenzem.hu legújabb blogbejegyzéséből.

Akad olyan határközeli bank Ausztriában, ahol a két ünnep között már minden időpont betelt, annyi magyar jelentkezett be számlanyitásra – tudta meg az azenpenzem.hu. Ráadásul az utóbbi napokban szaporodott meg jelentősen azok száma, akik pénzüket már csak a határon túl érzik biztonságban.

A pénzügyi blog körképe arra a megállapításra jutott, hogy míg korábban főként a gazdag magyarok számára volt természetes, hogy vagyonuk egy részét külföldön fialtatják, az utóbbi időben jelentős a változás. A Blochamps Capital elemzése szerint már a középosztály tagjai is nyitottak számlát külföldön. Karagich István, a társaság vezetője elmondta: 2011-ben a számuk már több tízezerre gyarapodott, és az utóbbi időben ez a tendencia csak erősödött.

A bizalom fújja beléjük a szelet?
©

Karagich azt mondta az azenpenzem.hu-mak, hogy szerinte amit az állam a magán-nyugdíjpénztári „államosítással” megnyert, annak sokszorosát bukhatja el amiatt, hogy az emberek bizalma megingott. Ezt már nyáron érezni lehetett Ausztriában, nagyon sokan takarékbetétkönyvet váltanak ki, aminek nincs semmilyen fenntartási költsége, de kamatozik. És akadnak olyanok is, akik folyószámlát, bankkártyát és e-bankolást is igényelnek. Ehhez a megoldáshoz már akár ezer eurós megtakarítás is elegendő indíttatást jelent.

Az Ausztriában számlát nyitók közt akadnak pénzintézeti közép-, sőt, vidéki felsőbb vezetők is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!