szerző:
hvg.hu

Új és korszerűbb parkolási és behajtási rendszert vezetett be a Budapest Airport a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az indoklás szerint az intézkedéssel a reptér indulási oldalán szüntetnék meg a közlekedési tumultusokat, ám az 5 percig ingyenes ki- és beszállás idejét sokan kevésnek tartják. Az időkeretet túllépők viszont borsos árat fizethetnek, ezzel a legdrágábbak vagyunk ezen a területen a régióban.

Hatékonyabbá válik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az utazók ki- és beszállása. Legalábbis a Budapest Airport nemrég bevezett intézkedése, mely 5 perces időkeretben maximalizálta az ingyenes parkolás díját a repülőtérnek ezen a területén, ezt célozná. A Financial Times feltörekevő piacokkal foglalkozó blogja, a beyondbrics ugyanakkor úgy becsüli, hogy körülbelül 1 percig tart autóval eljutni a terminál bejáratához az időt mérő kaputól, és újabb egy percet vesz igénybe, míg elérjük a kihajtási oldalon található exitet. Így összesen nettó három percünk marad búcsúzkodni, a csomagokat kipakolni. Ezt sokan kevésnek tartják.

Öt perc után már keményen fizetni kell a terminálon
©

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója szerint azonban öt perc több, mint elég. Hardy elmondta, hogy már jóval a bevezetés előtt közölték a tervezett intézkedés hírét a sajtóval, a Facebook-on is kitették a közleményt és a helyszínen is vannak táblák, mely a megváltozott behajtásra hívják fel a figyelmet. Egyes taxisok szerint ugyanakkor az 5 perc szinte semmire sem elég. Ugyanakkor ha túllépik a keretet az autósok, akkor 2 ezer forintot fizethetnek. Bár ez elkerülhető lenne azzal, hogy az alsó szinten 10 percig ingyenes a parkolás, és utána is csak 800 forintot kell fizetni, ám a földszintről lépcsőn kell feljönni az indulási oldalra, ami újabb értékes perceket vesz el az ingyenes időkeretből.

A Budapest Airport intézkedésével így a reptéri ki- és behajtás a legdrágábbá vált a régióban. Míg a repülőtér üzemeltetője arra hivatkozik, hogy Európa több repterén is hasonló rendszer üzemel, addig a környező országokban hosszabb ideig lehet ingyen lebonyolítani a kipakolást és több idő jut a búcsúzkodásra is. Prágában, Pozsonyban és Ljubljanában 15 percig lehet ingyen parkolni a terminál közvetlen közelében. Pozsonyban 1,70, Ljubljanában pedig 1,90 euróba kerül a rövid távra szóló parkolás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!