Szabó M. István
Szabó M. István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A klasszikus üdítőitaléhoz közelit az energiaital-piac második legnagyobb szereplője által forgalmazott ital koffeintartalma. Így biztos, hogy nem kell utána ágazati extraadót fizetni, de kérdés, hogy a tutti-frutti íz önmagában elegendő-e ahhoz, hogy még az energiaitalok közé sorolják.

A népegészségügyi termékadó (neta) 2011 őszi bevezetése óta őrült versenyfutás zajlik az energiaital piacon. 2011 őszén minden valamire való cég receptúraváltással próbálta kikerülni az adózás miatti kényszerű áremelést. Tavaly a félig-meddig burkoltan kiskapuzó gyártók már a kormányzatnál kopogtattak, mivel a piac közel ötödével zsugorodott, miközben egymással is őrült árversenyt vívtak. A csörtékben mostanra eljutottak odáig, ahonnan több gyártó számára lehet, hogy nincs többé visszaút.   

Fél kávé mínusz

Noha a világ valóban komoly hatású energiaital-bombáit (mint az 5150 Semi Sweet, az Energy Catalyst vagy a Realife Plus Energy stb.), melyek hatóanyagtartalma akár 50-szerese is lehet az idehaza kapható bármelyik energiaitalnak, nálunk ki sem tehetnék az élelmiszerboltok polcaira, a hazai piacon kapható italoknak nincs szégyenkezni valójuk a kontinentális piacon.  Egy 250 ml-es, átlagos hatóanyag-koncentrációjú energiaital egy erős feketekávé élénkítő hatásával ér fel - ez egy EU-s ajánlást követve a 32 mg/dl koffein szintnek felel meg. Ez a norma, akkor is, ha van gyártó, amelyik ezt "magas koffeintartalomnak" minősíti a terméke dobozán.

Mindkettő energiaital?
©

De ez az ökölszabály már nem minden gyártóra ugyanúgy igaz. A Bomba gyártója 2013-ban e mennyiségnek már kevesebb, mint a felét, 15 mg-ot tölt be a plasztikdobozba deciliterenként. Valószínűleg még nem sokaknak tűnt fel, hogy az osztrák gyártó a csomagoláson már nem is szerepelteti az energiaital megnevezést. Mindennek hátterében egyetlen indok lehet: így a termék után nem kell megfizetni a literenkénti 40 forint netát.

2013 január elsejétől szigorodott a vonatkozó jogszabály: ennek lényege, hogy a "chipsadót" már 15 mg/dl koffeintartalom felett meg kell fizetni. Az Országgyűlés tavaly novemberben hozott erről döntést. Ebben a helyzetben ismét csak az a legegyszerűbb megoldás a gyártók számára, hogy a hatóanyagmennyiséget az új limitnek megfelelően mérséklik. Ezt nem tiltja semmi, és vélhetően az energiaitalok ellen a legkitartóbban ágálókat is meg lehet győzni arról, hogy a kevesebb hatóanyag „egészségesebb”. A Bombán kívül egyébként még eddig egyetlen hazai boltokból ismert energiaital gyártó sem lépett.

Bombából petárda

Az ok egyszerű: a 15 mg/dl koffeintartalom már a klasszikus kóla koffeintartalmával vetekszik (a Coca Colában 11 mg/dl koffein van), így az ilyen ital már sokkal inkább tekinthető szimplán üdítőitalnak, sem mint energiaitalnak. Vagyis voltaképpen petárda lett a Bombából, „izomkóla” az energiaitalból. Kérdés, hogy minderre mit lépnek a versenytársak: a Bomba ugyanis a neta meg nem fizetésével 10 forint/flakon árelőnyhöz jut.

Standard koffeintartalom (32 mg/100 ml)
©

Az osztrák gyártó lépése annak tükrében sem válik érthetőbbé, hogy az elmúlt éveket a legnagyobb versenytársával, a Hell-lel való pereskedéssel és oda-vissza üzengetéssel töltötte, amiből rendre a piaci pozíciók kölcsönös féltése rajzolódott ki. A Bomba (de lényegében minden nagy gyártó) eddig is azt csinálta, hogy hatóanyagot cserélt és a törvény által kipécézett hatóanyag mennyiségét csökkentette a határérték alá. A koffein esetében azonban eddig még senkinél nem volt szó ilyen drasztikus csökkentésről, mert sokkal inkább az élénkítő hatás megtartása mellett, annak kiváltását forszírozták.

Kiskapuzás: folyt.köv.

A mostani döntés azért is meglepő, mert a a decemberi piaci adatok szerint a Hell továbbra is abszolút piacvezető (27%), de a Bomba (13,4%) is utcahosszal vezet a Watt (9,4%), a Burn + Monster (mindkettőt a Coca Cola gyártja - 6,8%) vagy pláne az Adrenalin (3,5%) piaci részesedése előtt. De akárhogy is döntött a cég, nem érdemes szemellenzősnek lenni, mivel az ágazatban továbbra sem mennek a szomszédba egy kis szemfülességért.

A tavaly novemberi törvénymódosítás két adómértéket is megállapít: a 40 Ft/liter kulcs mellett elvben létezik egy 250 forint/ literes is, de a magasabb adótétel szerint valójában senki nem adózik. A jogszabályba ugyanis belekerült az a kitétel, miszerint a nagyobb adót azon gyártók kötelesek megfizetni, akiknek a termékében a koffein mellett metil-xantin és taurin is van. Az iparági jogászok azonban kiszúrták, hogy az „és”-re helyezve a hangsúlyt azonnal mentesülnek a 250 ft/l adó alól, mivel tavaly a nagykereskedelmi forgalomban megtalálható összes energiaitalból kivonták a taurint.

Vegetáló Red Bull

A Red bullt a Bombához hasonlóan Ausztriában gyártják, de míg a Bomba gyártója igyekszik rugalmasan alkalmazkodni a szabályozsához, a Red Bull megfizeti a termékadót, és továbbra is tartja az árát. A kiskereskedelmi árszint (330-350 Ft) mára versenyképtelenné tette az energiaitalt, mivel a boltok polcain a mellette 160-170 forinton akciózott flakonokkal nem tud labdába rúgni. Tavaly a cég még a fogyasztók megtartásáról beszélt, de a múlt héten megjelent hírek szerint a két évvel ezelőtt még 10 százalékos piaci részesedésük mára 4 százalék alá csökkent az eladott darabszámokat figyelembe véve. És bár a cég termékei nyilvánvalóan továbbra is kaphatók lesznek Magyarországon, a Red Bull a magyar leányvállalatát szigorú reklám és pr-fogyókúrára fogta. A cégtől távozó marketingvezető után nem neveztek ki utódot, a Red Bull Hungaria Kft. pedig tavaly is veszteséggel zárt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!