Szabó M. István
Szabó M. István

Elmeszelte a Fővárosi Ítélőtábla a Bomba energiaital forgalmazó cégét, mivel két éve tisztességtelen piaci magatartást tanúsított riválisával, a Hellel szemben. Azóta a piacot megrogyasztó szektoradó miatt a két cég között csak még feszültebb lett a helyzet.

A Hell szerint anno a Magyar Nemzetben, a Magyar Hírlapban, illetve az Indexen megjelent írások azzal sértették meg a cég jó hírnevét, hogy a rivális cég – a Bomba gyártója – a Hell akkor még csak épülő szikszói palackozóüzeméről olyan információkat küldött szét a médiának, amelyekben a beruházáshoz elnyert uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos állítólagos visszaélésekre „világítottak rá”.

A tavaly ősszel a bíróságra kerülő ügy jellemzésére csak megismételni tudjuk azt az akkor a hvg.hu által megírt szituációt, melyben a bírósági szakaszt magyarázva, a Bomba kiadott egy közleményt, amit aztán a cég megpróbált letagadni, majd mikor szembesültek azzal, hogy erre nincs mód, a marketingvezetőjük azzal védekezett, hogy a Bomba nem érti, mi baja a versenytársnak azzal, hogy felhívták a figyelmet néhány általuk vélelmezett szabálytalanságra és összefüggésre. A levélben az állt, hogy: "Amikor felmerült a gyanú, hogy a Hell Energy Magyarország Kft. nem a pályázati céloknak megfelelően használta a támogatást, kötelességünknek éreztük ezt jelezni a hatóságok felé, nemcsak magunk, hanem a tisztességesen eljáró további piaci szereplők, és az uniós támogatások kapcsán Magyarország hitelességének megőrzése érdekében is".

©

A két legnagyobb piaci szelettel rendelkező energiaitalcég tusakodásának újabb állomása az volt, amikor 2011 októberében a Bomba került amiatt bajba, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság  - egy fogyasztói feljelentést követően -  vizsgálatot indított. Azt  vizsgálták, hogy a gyártó az energiaital összetételét valóban úgy változtatta-e meg, hogy arról a termék csomagolásán nem értesítette a fogyasztót. A gyanúba került gyártó "viszontgyanúja" szerint az ügy mögött a Hell állt, ezért rövidesen egy "ellen-botrány" is megjelent a bulvár médiában, aminek a fókuszában viszont a Hell került azzal, hogy az ital egészségügyi problémát idézett elő egy koffeinérzékeny fogyasztónál. Ám míg az előbbi ügy az NFH által bizonyítást nyert, utóbbiról kiderült, hogy semmi alapja sincs.

A piaci vircsaft mögött azonban egyre világosabban kirajzolódott, hogy a cégek ingerlékenysége mögött a piacot hátrányosan érintő népegészségügyi termékadó (neta) is állhat. Mert bár a nagy energiaital-gyártók rövid időn belül képesek voltak a koffeinre és taurinra hivatkozva sarcoló neta rögzített határértékei alá szállítani az italaik "károsanyag-értékeit" (a Hell a koffein egy részét kiváltó mate tea kivonattal és teobrominnal, a Bomba a drasztikusan csökkentett koffeintartalommal, a Red Bull a cukor minimalizálásával), és a tavalyi utolsó negyedévet rekorddal zárta a Bomba, és masszívan nyereséges maradt a piacvezető Hell is, a piac az idén egyértelműen beszakadt.

Mint arról júliusban beszámoltunk: az évek óta csak növekedést mutató eladási indexek márciustól egyre gyorsuló mértékű csökkenésbe fordultak át, és a nyarat a mennyiségi és az eladott palackok szerinti bontásban is már egy közel ötödével kisebb piac várta. A helyzetből egyetlen cég látszik profitálni: a Coca Cola, mely sikerrel lobbizott a neta rá vonatkozó értékének csökkentéséért, és a Nemzetgazdasági Minisztériummal is stratégiai partnerséget kötött.

©

A bíróság ítélete ebben a helyzetben vélhetően alig több a Hellnek, mint elégtétel. A szikszói gyár ugyanis hónapok óta termel, a szektorra kivetett egészségügyi adó újabb szigorítása viszont rövidesen a parlament elé kerül. Ehhez képes az, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatában kimondta, hogy megtörtént a jó hírnév megsértése, és emiatt kötelezte a Bombát erről egy sajtóközlemény 15 napon belüli közzétételére, nem több, mint szépségtapasz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?