szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kelet Európa országai visszacsúszhatnak az önkényuralomba, ezért van szükség olyan emberekre, mint Soros György- mondta Karel Schwarzenberg herceg, egykori cseh külügyminiszter, aki több mint harminc éve ismeri a Magyarországról kivándorolt magyar milliárdost.

Ismeretségük még abból az időből való, amikor Soros György támogatta Vaclav Havelt és a rendszer ellen szervezkedő cseh értelmiségieket a nyolcvanas években. Karel Schwarzenberg herceg, aki maga is emigrációban élt, ugyanezt tette. Később Havel elnök tanácsadójaként dolgozott Prágában, ahol azután külügyminiszter lett. Az Osztrák-Magyar Monarchia illusztris családjából származó herceg liberális elveket vall éppúgy, mint Soros György. Épp ezért elveti a magyar miniszterelnök bírálatát. A New York-i Bloomberg hírügynökség szerint Orbán Viktor azt rója fel Soros Györgynek, hogy megpróbálja meggyengíteni a demokratikusan megválasztott magyar kormányt illetve, hogy muzulmán migránsok millióit kívánja importálni Európába.


Soros nélkül Kelet Európa sokkal szegényebb lenne és ott a kommunista gondolkodásmód dominálna - hangsúlyozza Karel Schwarzenberg herceg. A Bloomberg cikke szerint Soros az Open Society Foundations-on keresztül világszerte 13 milliárd dollárral támogatta a demokratikus rendszerek újjáépítését, a diszkrimináció elleni fellépést, bátorította a szabad választások megrendezését. A hírügynökség ismerteti a CEU sztorit, külön hangsúlyozva, hogy a magyar kormány intézkedése kicsapta a biztosítékot Brüsszelben, és nagy tüntetéseket váltott ki Budapesten.

 Az olyan rendszernek, mint az Orbáné, mely a szemünk láttára vált liberálisból nacionalistává, szüksége van ellenségekre és gyűlöli a független intézményeket

- nyilatkozta Schwarzenberg herceg  Prágában. Mind Magyarország, mind Közép-Európa számára nagy veszteség lenne, ha a CEU, ez a szellemi központ megszűnne!- fűzte hozzá a liberális arisztokrata. Schwarzenberg herceg családja óriási földbirtokokkal rendelkezett Csehszlovákiában 1945 előtt, 1989 után visszakapta ezeket. A két dátum között emigrációban élt. Párhuzamot lát saját életútja és Soros Györgyé között.

A Bloomberg megjegyzi: az utóbbi időben Soros György bírálat tárgya lett az USA-tól Magyarországig sok helyen, beleértve Lengyelországot és a Balkánt, mert az ottani vezetők nem osztják a magyar milliárdos liberális értékrendjét és elvetik a multikulturalizmust. Végül a Bloomberg megállapítja: amikor az Európai Parlament határozatban ítélte el Magyarország kormányát az alapvető uniós értékek megsértése miatt, akkor a magyar külügyminiszter mindezért Sorost és „hálózatát” tette felelőssé.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!