szerző:
hvg.hu

A civiltörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás mellett az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a Lex CEU miatt április végén indított vizsgálatát. Brüsszel ezúttal is gyors választ vár a magyar kormánytól.

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt, a döntést a brüsszeli testület délben jelentette be.

A bizottság közleménye emlékeztet: a június 13-án elfogadott törvény az évi 7,2 millió forintnál magasabb külföldi támogatásban részesülő civil szervezetek regisztrációját írja elő. Brüsszel szerint ez sérti az EU alapjogi chartájának rendelkezéseit, különösen az egyesüléshez való jogot. Ezenkívül indokolatlan korlátozásokat jelent a tőke unión belüli szabad áramlásával szemben, a regisztrációs kötelezettség diszkriminatív, emellett "adminisztratív és reputációs terhet" jelent az érintett szervezetek számára. A bizottság úgy látja, ez a billog akadályozhatja a külföldi adományok érkezését. A civiltörvény a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jog tiszteletben tartásával kapcsolatoban is aggályokat vet fel - írja indoklásában a bizottság.

Emiatt küldte el a testület csütörtökön azt a felszólító levelet a magyar kormány számára, amely a kötelezettségszegési eljárások első lépését jelenti. Brüsszel megint szakított a hagyományokkal és a Lex CEU-hoz hasonlóan ezúttal is a megszokott kettő helyet csak egy hónapot adott Budapestnek arra, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire.

A testület emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást. Ott az első szakaszban felvetett kifogásokra a magyar kormány nagyjából annyit válaszolt: a törvénnyel semmi gond nincs, az Európai Bizottság kedvéért nem módosítanak rajta. A bizottság mostani közleményében emlékeztet arra: ha a magyar döntéshozók ezúttal sem fogadnak el intézkedéseket a helyzet orvoslása érdekében, a következő szakaszban az Európai Bírósághoz fordul a testület. A bizottság megint csak egy hónapot adott a kormány számára.

Az eljárás elindítását a hét elején szellőztette meg a BruxInfo, a szakportál írt a Lex CEU miatt korábban indított vizsgálat következő szakaszába léptetéséről is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!