Felmérés: borzalmasan vagyunk, de csúcs ez az érzés

2009. július 08., szerda, 09:55
Szerző:


Címkék: ; ;

Idén eddig júniusban volt a legjobb az internetezők közhangulata – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A hvg.hu NetHangulat index értéke májushoz képest 3 pontot emelkedett, és jelenleg 21 pontot áll; ezzel párhuzamosan csökkent a pesszimisták aránya, de az internetezők 83 százaléka szerint még mindig rossz irányba mennek a dolgok.

Az NRC Piackutató immár több mint három és fél éve méri az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról és a közeljövőt illető várakozásairól. Az index történetében már több mélypontot is feljegyezhettünk: a 2005 őszén még 40 pont feletti (és a választások környékén az 50 pontot is megközelítő) index 2006 júniusában, a megszorító intézkedések bejelentése után zuhant egyetlen hónap alatt 40-ről 27 pontra, majd sokáig egy viszonylag szűk intervallumban ingadozott – tavaly tavasszal azonban már csak 17 pontot mértünk. Ennél is volt azonban lejjebb: a gazdasági válság, súlyosbítva a miniszterelnök lemondásával és a jelöltkeresés körüli hercehurcával 10 pontos történelmi mélységbe repítette a NetHangulat indexet. A kormányfőcsere azonban jó hatással volt a netpolgárok közhangulatára: április végére 8 pontos emelkedés után az index 18 ponton állt meg, június végén pedig már 21 pontot mértünk, vagyis 3 hónap alatt 11 pontos növekedést regisztrálhattunk. Ez a 21-es érték az idei év legmagasabb pontszáma, sőt tavaly szeptember óta nem állt ilyen magasan az index. Figyelembe véve, hogy a nyári hónapok, a politikai uborkaszezon, a strandidő és a vakáció mindig jó hatással van a közhangulatra, július-augusztusra további emelkedés, őszre azonban újra visszaesés valószínűsíthető.

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés a korábbi hónapokkal megegyező módon januárban is a következő volt: Általában milyennek látja ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyikében borúlátó hangulat jellemezte. A márciusi mélypont idején a hazai netpolgárok mindössze 2 százaléka gondolta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok – ez az arány jelenleg 14 százalék, ugyanakkor 83 százalék még mindig pesszimista.

Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

 

április

május

június

Optimista
Egyértelműen vagy inkább
jól alakulnak a dolgok

9%

10%

14%

Nem tudja megítélni

4%

3%

3%

Pesszimista
Egyértelműen vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok

87%

87%

83%

Az index növekedése ezúttal sem oszlott meg egyenletesen a különböző demográfiai szegmensek között. Az egyébként is optimistább férfiak körében 3 egységgel nőtt (24 pontra), a nők körében viszont mindössze eggyel (17-re). Ugyanígy nőtt különbség a 40 év alattiak (18 pont) és az ötven felettiek (31 pont) között, ugyanakkor a budapestiek és a más városokban élők (22-22) alig valamivel derűlátóbbak, mint a községekben lakó internetezők (19).

A kisebbség töretlenül bizakodik »
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Felmérés: borzalmasan vagyunk, de csúcs ez az érzés
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X