szerző:
hvg.hu

A köztársasági elnök felfüggesztette annak a bírónak a mentelmi jogát, akit lopáson értek egy DM üzletben. A romagyilkosságokkal is foglalkozó bírónőt üzletszerűen elkövetett lopással gyanúsíthatják meg.

Felüggesztették annak a bírónőnek a mentelmi jogát, aki a romagyilkosságok első fokú pere után néhány hónappal többször is lopott egy Drogerie Markt üzletből – értesült a Bors Online. A nő ügyében Áder János köztársasági elnök hozott döntést július 11-én – közölte Fazekes Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A romagyilkosságokat első fokon tárgyaló bírói tanács tagjának ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz. Amíg a mentelmi joga élt, nem hallgathatták ki gyanúsítottként, nem tarthattak nála házkutatást, nem alkalmazhattak ellen kényszerintézkedést. Az általános gyakorlat szerint a nyomozó hatóság a mentelmi jog megszűnése után a lehető leghamarabb igyekszik meggyanúsítani az érintettet – amennyiben kellő bizonyítékkal rendelkezik.

Mint arról beszámoltunk, a nő körömlakkot, fogkefét és parfümöt lopott a gyanú szerint. Tavaly decemberben érték tetten, a biztonsági kamerás felvételekből derült ki, hogy többször is elemelt márt ezt-azt az üzletből. Az eltulajdonított tárgyak értéke nem érte el az 50 ezer forintot.

A történtek óta a bírónő nem ítélkezhet, de háttérmunkákban részt vesz a Budapest Környéki Törvényszéken. Az üzletszerűen elkövetett lopásért legfeljebb két év szabadságvesztés róható ki, de bírók esetében gyakori, hogy hivatásuktól is eltiltják őket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!