szerző:
N. A.

Igazolatlan óra járhat az országos hatáskörű budapesti Mozgásjavító Iskolában, ha a betegszállító hibája miatt késik a reggel 8 órai iskolakezdésről a diák. A mozgásszervi betegséggel küzdő gyerekeket hétvégére hazaviszik, de az állam a hétvégi betegszállítást nem finanszírozza. Így marad a hétfő hajnali indulás Budapestre, ami néha tarthatatlan. A késésekért igazolatlan óra jár, az igazgató ezt tagadja, szerinte csak dokumentálják a mulasztott órákat.

Bence (a nevet a család kérésére megváltoztattuk) még nincs 14 éves, izomsorvadásban szenved, ami miatt nem tud egyedül vonatozni, buszozni, csak speciális autóban tudják szállítani. A fiú a budapesti Mozgásjavító Általános Iskolába jár, bentlakásos, de hétvégére hazautazik a 200 km-re lakó szüleihez. A társadalombiztosítás ezeket az utakat támogatja. Bence január végéig vasárnap várta, hogy mikor jön érte az autó, de akkor változott a rendszer, most hétfő hajnalban teheti ugyanezt.

Két hónappal ezelőtt a Mozgásjavító Iskola igazgatója értesítette a szülőket, hogy az előző szállító kapacitáshiány miatt a szállítói feladatokat – néhány körzet kivételével – átadta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) regionális szerveinek, illetve más betegszállító cégeknek. A levél arról ugyan nem szólt, hogy ez azzal fog járni, hogy nem vasárnap, hanem hétfő hajnalban viszik el a gyerekeket, de az igazgató reményét fejezte ki, hogy „a változások nem borítják fel sem a családok, sem az intézmény életét”.

A törvény szerint az OEP csak sürgős esetben finanszírozza a betegszállítást hétvégén, ez pedig nem az. Hogy az eddigi szolgáltató a hétvégi szállítást mégis hogyan oldotta meg, azt nem tudni, az OMSZ és a többi újonnan megjelent betegszállító ezt nem tudja ugyanabból a pénzből megoldani. Ezért februártól hétfőn szállítják vissza a gyerekeket az iskolába. Bencét például hajnali fél 4-kor veszi fel a mentős. „Nekünk mondjuk, ez jobb is, mert vasárnap még együtt lehetünk, amúgy is korán kelőek vagyunk, a fél 4 még kibírható valahogyan. A fiunk még szundikálni is tud valamennyire” – meséli Bence édesanyja.

A kényelmetlenséget mégsem ez okozza, hanem az igazgatói levél utolsó mondata, ami arról szól, hogy ha a gyerek nem ér be hétfő reggel 8-ra az iskolába, akkor jön az igazolatlan óra. „Felhívjuk továbbá a figyelmüket, hogy az iskolai tanítás – néhány különleges eset kivételével, amelyről minden esetben külön értesítést küldünk – hétfő reggel 8.00 órakor kezdődik. Az iskola a betegszállító okozta késéseket nem tudja igazolt hiányozásként elkönyvelni” – állt a január 23-i levélben, amit Locsmándi Alajos intézményvezető küldött a szülőknek. Az igazolatlan órák számára mindig is oda kellett figyelni, de néhány éve ez már komolyan a családok zsebére megy: 10 igazolatlan után a jegyző figyelmezteti a családot, 50 után pedig felfüggesztik a családi pótlék kifizetését.

©

Bence egyelőre csak egyszer késett, akkor a betegszállító 10 órára ért be, de nem kapott igazolatlan órát. Ellentétben másokkal. Információink szerint ugyanis az igazgató többször felhívta a tanárok figyelmét arra, hogy könyveljék el a késésekből adódó igazolatlan órákat. Úgy tudjuk, eddig több mint 10 gyerek igazolatlant is kapott, az általunk megkérdezettek szerint csak azért, mert a tanárok jószívűek voltak. Volt olyan gyerek ugyanis, aki hétfő délben vagy még később ért be.

A betegszállítók viszont állítják, ők minden tőlük telhetőt megtesznek. Csák Zoltán, a Keleti Sanitas vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, panaszt egyáltalán nem kaptak az iskolától, és szinte már alig fordul elő, hogy késnek a gyerekek. Ők a vonatkozó törvény alapján járnak el: a szülőktől és az iskolától nem kapnak pénzt a szállításért, azt ugyanis az állam állja a tb-n keresztül, de csakis hétköznap. Így sem üzlet a betegszállítás, azt pedig a betegszállítók és az Országos Mentőszolgálat részlegei sem tudják bevállalni, hogy ők állják a hétvégi munkáért a cechet.

Marad tehát a hétfői utaztatás. „Próbálunk mindent megtenni, hogy éjfél után elindulhassunk a gyerekekért, felvegyünk mindenkit, és elérjünk Budapestre. Ez több száz kilométernyi utat jelent, a gyerekekért városról városra megyünk, és nem mindenki alkalmazkodik a korai keléshez” – meséli az egyik betegszállító. Azt az iskola vezetése is elismerte, hogy voltak jelentős késések, ám állításuk szerint kezdeményezték, hogy az újonnan belépő betegszállítók is vasárnap hozzák vissza a tanulóikat.

Ugyanakkor Locsmándi Alajos igazgató a hvg.hu megkeresésére közölte, hogy egyetlen igazolatlan órát sem kapott egyetlen diák sem. Mint írta: "Az iskolában a tanítás reggel 8 órakor kezdődik, a mulasztott órák dokumentálása az intézmények kötelessége, de igazolatlan órát egyik diák sem kapott. A tankerületi igazgató utasítása szerint a diákokat hátrány nem érheti” – írta a válaszlevelében.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!