szerző:
hvg.hu

Két népszavazási kérdést átengedett hétfőn a Fővárosi Választási Bizottság: az egyik a Városliget beépítésével, a másik a 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatos. Jövő év elején kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Két népszavazási kérdést is átengedett hétfői ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB): a budapestiek megmondhatják véleményüket a 2024-es olimpiáról és a Városliget átalakításáról is - adta hírül az Index.

©

2016 elején indulhat az aláírásgyűjtés - mondta a lapnak Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere, aki a Városligettel kapcsolatos referendumot kezdeményezte és az olimpiai népszavazást is támogatja. Több mint 140 ezer aláírást kell összegyűjteni.

A budapesti olimpia terve a kormány és a parlament támogatása mellett a Fővárosi Közgyűlés egyetértését is élvezi. Civilek azonban népszavazási kérdést nyújtottak be a múlt héten, a következő szöveggel:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

Ezt a kérdést hagyta jóvá a fővárosi választási bizottság. A városligeti kérdés pedig a következőképpen hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Az FVB döntését 15 napon belül bíróságon lehet megtámadni, de Karácsony Gergely biztos benne, hogy a bíróság is megvédi a kérdéseket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!