szerző:
hvg.hu

Két népszavazási kérdést átengedett hétfőn a Fővárosi Választási Bizottság: az egyik a Városliget beépítésével, a másik a 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatos. Jövő év elején kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Két népszavazási kérdést is átengedett hétfői ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB): a budapestiek megmondhatják véleményüket a 2024-es olimpiáról és a Városliget átalakításáról is - adta hírül az Index.

©

2016 elején indulhat az aláírásgyűjtés - mondta a lapnak Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere, aki a Városligettel kapcsolatos referendumot kezdeményezte és az olimpiai népszavazást is támogatja. Több mint 140 ezer aláírást kell összegyűjteni.

A budapesti olimpia terve a kormány és a parlament támogatása mellett a Fővárosi Közgyűlés egyetértését is élvezi. Civilek azonban népszavazási kérdést nyújtottak be a múlt héten, a következő szöveggel:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

Ezt a kérdést hagyta jóvá a fővárosi választási bizottság. A városligeti kérdés pedig a következőképpen hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Az FVB döntését 15 napon belül bíróságon lehet megtámadni, de Karácsony Gergely biztos benne, hogy a bíróság is megvédi a kérdéseket.