szerző:
hvg.hu

Drasztikus létszámleépítést hajtanak végre a BKV biztonsági őrei között – értesült az Index. Az 1-es villamoshoz vezető mozgólépcsőket is azért állították le, mert nincs, aki őrizze azokat.

Drasztikus létszámcsökkentést hajt végre biztonsági őrei körében a BKV – értesült az Index.

Az akut BKV-s pénzhiány első tünete, hogy leállították a mozgólépcsőket az 1-es villamos felújított vonalán, nem mintha nem volna áram, hanem mert nincs pénz a lépcsőt őrző biztonsági emberek bérére. A mozgólépcsőket egyébként azért kellene őriztetni, mert még nem készült el az ehhez szükséges számítógépes távfelügyeleti rendszer.

A leépítés nemcsak az 1-es villamos vonalát érinti, a lap értesülése szerint a metrók biztonsági őrei közül is sokakat elbocsátanak. Konkrét számokat azonban nem tudni.

©

A BKK és a BKV egyelőre nem kommentálta a hírt.

Tarlós István főpolgármester hónapok óta forszírozza, hogy az állam finanszírozza a BKV működését. Álláspontja szerint feladatfinanszírozás van, és az állam nem teljesíti kötelességét a közlekedési vállalat tekintetében. Az ügyben Tarlós ultimátumot is adott: ha az állam nem fizet, a BKV leállítja az agglomerációs járatokat, mert amúgy sem feladata azok üzemeltetése.

Az Országgyűlés azonban olyan törvénymódosítást fogadott el az év végén (amikor Tarlós éppen Oroszországban volt), amely szerint a fővárosnak adóbevételből kell megoldani a BKV finanszírozását, igaz, cserébe több pénzt kap a kerületektől iparűzési adóból. Tarlós erre úgy reagált, hogy a kormány gyakorlatilag megszüntette az agglomerációs közlekedést.