szerző:
hvg.hu

Már évekkel ezelőtt is nagyon rossz állapotban voltak a metrók egy jelentés szerint, amit most a Jobbik tett közzé. Jelentős felújítás a metró átadása óta nem történt a hármas vonalon, ez pedig már 40 éve történt.

A Jobbik közérdekű adatigényléssel kikérte és meg is kapta a BKV-tól a hármas metróvonal műszaki állapotáról szóló dokumentumokat - írja az Index. Az anyagokat honlapjukra is feltették. A dokumentáció nem a metró aktuális állapotát tükrözi, hanem egy 2014 nyarán és őszén készült felmérését. A jelek szerint már akkor is rettenetesen rossz állapotban volt a vonal.

A metróvonal egyes rendszereinek technikai színvonala a 25-30 (plusz az azóta eltelt két további) évvel ezelőtti állapotokat tükrözi; a metró átadása óta eltelt időszak alatt lényeges felújítás, korszerűsítés a metróvonal kezdetektől üzemelő rendszereiben nem történt, az utólag telepített rendszerek közül a legújabb is 9 éves; a távközlési rendszereke elöregedettek és nincs alkatrész-utánpótlás sem hozzájuk.

A hármas metró felújítása hosszú ideje terítéken van, csak éppen a főváros és a kormány ugyanennyi ideje szájkaratézik és gáncsolja egymást a munka elvégzésében. A szakszervezetek szerint közben olyan rossz a helyzet a vonalon, hogy napi engedély kellene az üzemeltetésre.