szerző:
MTI

Hétfőn kezdődik a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója. A munka a tervek szerint három évig tart majd: felújítják az 1945 óta romos Román csarnokot, kijavítják a tetőt, valamint új kiállítótereket, műtárgyraktárat, éttermet hoznak létre.

A Román csarnok Budapest ostromakor megsérült. A háború után a múzeum gipszmásolat-gyűjteményét tárolták ott, majd a termet raktárként is használták – mondta pénteken a múzeum Régi Szoborgyűjteményének osztályvezetője.

Szőcs Miriam felidézte: a 19. század végén a Szépművészeti több száz darabos kollekciót hozott létre a művészettörténet legfontosabb szobrainak pontos gipszmásolataiból. Az 1930-as évekre azonban a másolatok megbecsültsége erősen megcsappant a szakma szemében, ezért az ostrom idején a gipsztárgyakat nem is mentették, majd a háború után azokat a megsérült Román csarnokba zsúfolták.

A gipszgyűjteményt 2003-ban kezdték vizsgálni, így kiderült, hogy a körülbelül 300 középkori és reneszánsz másolat fele maradt meg, míg az antik gipszeknél valamivel jobb az arány.

A restaurált másolatokkal néhány éven belül ismét találkozhat a közönség: az antik gipszgyűjteményt a komáromi Csillag-erődben kialakítandó kulturális centrumban, a középkori és reneszánsz másolatokat a Szabolcs utcában felépítendő látványraktárban mutatják majd be.

Baán László főigazgató szerint a Liget Budapest projekt keretében, 8 milliárd forintból újítják fel a múzeumot, amelyet 2018 tavaszán nyitnak meg ismét. A következő három évben nemcsak a Román csarnok műemléki rekonstrukcióját végzik el, hanem alatta új műtárgyraktárat, légkondicionálást építenek be, kijavítják a tetőt és korszerűsítik az épület fűtési rendszerét is.

A csarnokban a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesülő Régi Mesterek Gyűjteményét helyezik majd el. Az állandó kiállítás kapja meg a magasföldszint jelenlegi időszaki kiállítótereit is. Új időszaki kiállítóteret a Dór és az Ión Piramis egybenyitásával alakítanak ki, míg az éttermet az Egyiptomi Gyűjtemény szárnyába helyezik át, így az nyáron megnyílhat a Hősök tere felé.

Még idén bontani kezdik a Petőfi Csarnokot

Baán László beszélt a Liget Budapest projektről is, amelyet miniszteri biztosként irányít.

A Hősök tere részben újraparkosítva, az 1938 előtti állapotban újul meg, de újragondolják a Magyar Mezőgazdasági Múzeum koncepcióját is. A Vajdahunyadvárban a boros, gasztronómiai és élelmiszeripari funkciók összpontosulnának, egy 8-10 hektáros külső helyszínen pedig a növénytermesztési és állattartási eljárásokat mutatnák be. Utóbbit még keresik.

A Közlekedési Múzeumon kívülről elvégzik a teljes történeti rekonstrukciót, így az épület visszakapja a világháború után lebontott felső szintjét és kupoláját, a -1. szinten pedig új kiállítótérrel gyarapodik. A nagy járművek és a Repüléstörténeti Gyűjtemény elhelyezésére még keresik a legalkalmasabb helyszínt, de felvetődött, hogy a rekonstrukció idejére a Vasúttörténeti Park területén ideiglenes csarnok épüljön a gyűjtemény bemutatására.

Már 2015 második felében megkezdődik a Petőfi Csarnok és az egykori Hungexpo-irodák bontása, a turistabuszoknak pedig a Vágány utcában alakítanak ki új parkolót.

Idén bontani kezdik
©

A projektre ebben az évben 15,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 4,1 milliárdot már át is utalt a kormány.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti bezárása idején a múzeum a Nemzeti Galériában rendez majd időszaki kiállításokat. Idén többek között a 20. század talán legfontosabb kínai festője, Csi Paj-si, erdélyi magyar képzőművészek, majd Meret Oppenheim munkáiból nyílnak tárlatok, 2016 januárjától pedig Frida Kahlo és Diego Rivera főműveit mutatja be az MNG.