szerző:
hvg.hu

Péntek este a budapesti Amerikai Nagykövetség épülete is szivárványba borul, majd a fesztivál első hétvégéjén a sport és a szivárványcsaládok kapják a főszerepet, de lesz vitafórum, beszélgetések és kiállítás is. Az Andrássy úti nagy felvonulást és a Rainbow Party-t július 2-án tartják.

A tíznapos fesztivál rendezvényei az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség sokszínűségét hivatottak megmutatni, és a szervezők ígéretei szerint a Pride több mint ötven idei programja az első első fesztiválozóknak és a régi résztvevőknek is tartogat majd meglepetéseket.

Most hétvégén lesz a Run for Rights futóverseny, a Múzeumok Éjszakáját pedig a Ludwig Múzeummal közösen ünneplik.

A 21. Budapest Pride Fesztivál idei mottója: “Velünk teljes”, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom különböző közösségei csakis velünk együtt teljesek – mondják a szervezők.

Felvonulás júlis 2-án

Teljesen új programokkal is készülnek: idén először Play it Proud címen dalszerző pályázatot hirdettek, ehhez kapcsolódó adománygyűjtő koncerttel. A Pride-hét pedig a #genderőrület című kiállítással indul, amely a közelmúltban a nőket és az LMBTQ közösség tagjait ért sértő politikai közbeszédre reflektál.

Bemutatkoznak a vidéki LMBTQ szervezetek is, továbbá szerveznek beszélgetéseket a nemi szerepekről és az aszexualitásról, a vitafórumon pedig a résztvevő csapatok LMBTQ témában mérhetik össze ismereteiket és érvelési technikájukat.

Emellett a bulik sem maradnak el. A nyitóbulira június 25-én kerül sor, míg július 1-jén a Women’s Pride és az Alterego számít a táncolni szeretőkre. A felvonulást követően az év legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party vár mindenkit.

A rendezvénysorozat csúcspontja idén is Budapest Pride Felvonulás, amire július 2-án, szombaton kerül sor. A menet ezúttal is az Andrássy út és a Dózsa György út találkozásától indul a belváros felé.

A szervezők idén nagyszabású kérdőívezésbe fogtak, hogy felmérjék, mi a fontos az LMBTQ emberek számára. A több ezer kitöltő eddigi visszajelzése rámutatnak a közösség felháborodottságára a kirekesztő politikai közbeszéddel szemben, valamint azt mutatják, hogy tenni akarnak a szűkre szabott család- és házasságfogalom kiterjesztéséért. (Ide kattintva találja a videónkat a márciusi Deák téri meleg esküvőről.)

Így színesebb a világ - fotógaléria a Budapest Pride-ról

Kordonokon belül vonult a 20. Budapest Pride több ezres tömege, és egy maroknyi homofób itt-ott felbukkant, nem tudtak megzavarni senkit és semmit. Náluk sokkal feltűnőbb volt, hogy a szervezők által számolt 16 ezres tömeget nagyon sok rendőr kísérte. Soha ennyien, soha ilyen hatékony biztosítás mellett nem vonultak még Pride-on, Budapesten.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!