Új vezetők a Klik élén, vadkeleti jelenetek a Nemzeti Választási Iroda épületében, népszavazási kezdeményezés a menekültekről, Umberto Eco temetése, könnygáz a koszovói parlamentben, vonatbaleset Hollandiában - képes összeállításunk a hét fontosabb eseményeiből.

Pénteken hivatalosan is bemutatta Palkovics László oktatási államtitkár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új vezetőit: Pölöskei Gábornét, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárt, és Jenei Zoltánt, a Pécsi Tudományegyetem kancellárját. Úgy vélik, egyszerűen át lehet alakítani hatékonyabb szervezetté, a szükséges pénzt pedig a kormány biztosítja: hétfőn 38 milliárdot kap az eladósodott szervezet.
©
Tolakodás, sorfal, sorban állás, kavarodás, kavarás – hétfőn a Nemzeti Választási Iroda épületében bontakozott ki a kis magyar abszurd. Egy néni, és a mellette felsorakozó kigyúrt, kopasz figurák fizikailag akadályozták meg a szocialista Nyakó Istvánt, hogy benyújthassa a vasárnapi nyitvatartásról szóló népszavazási kezdeményezésüket. A hvg.hu-n videón is megnézheti, hogyan törtek előre a kopaszok, és hogy örült-e a néni az újságíróknak.
©
Szerda reggelre kiderült: Kubatov Gábor titkárának gimnáziumi osztálytársa volt az a fiatalember, aki a népszavazási kérdést beadó Erdősi Lászlónét kísérte kedden a Nemzeti Választási Irodánál. Erdősi Lászlóné, a herceghalmi polgármester felesége csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy nem befolyásolták pártok, magánemberként adta be népszavazási kezdeményezését, és egyetért a vasárnapi zárva tartással.
©
Orbán Viktor a szerdai sajtótájékoztató után. ''Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?'' – rendkívüli sajtótájékoztatóan jelentette be szerdán Orbán Viktor, hogy a kormány népszavazást kezdeményez, és ezt a kérdést teszi fel. Egyben közölte, ha a Parlamentben döntenie kell, akkor nemet fog mondani a kvótára. A miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében tett bejelentést, sikeresen elterelve a figyelmet arról, hogy előző napon kopaszok akadályozták meg egy népszavazási kezdeményezés elindítását.
©
Könnygáz füstje gomolyog a koszovói parlament üléstermében Pristinában, miután ellenzéki képviselők könnygázpalackokat dobtak képviselőtársaik közé megakadályozva az új köztársasági elnök megválasztását. A köztársasági elnöki posztért Hashim Thaci külügyminiszter, valamint a Thaci vezette Koszovói Demokrata Párthoz (PDK) tartozó Rafet Rama indult.
©
Két hónapos jaguárkölyök (Panthera onca) állatorvosi vizsgálaton a Szegedi Vadasparkban.
©
A határzár feloldása mellett tüntető férfi pihen a görög-macedón határon. Egy nappal korábban a macedón hatóságok lezárták a határt az Afganisztánból érkező bevándorlók előtt, és csak az iraki, illetve szíriai menekülteket engedik tovább Nyugat-Európába.
©
Gyászolók várják, hogy bejussanak Umberto Eco olasz író-filozófus nem egyházi temetési szertartására a milánói Sforza-kastély udvarára. Eco 2016. február 19-én, 84 éves korában rákban hunyt el.
©
Műanyag fóliával letakart Oscar-szobrok sorakoznak a hollywoodi Dolby Színházban, Los Angelesben. A 88. Oscar-átadási ünnepségét február 28-án este rendezik, a hvg.hu pedig hétfőn hajnalban élőben tudósít az eseményről, amelyen a Saul fiáért szoríthatunk az idegen nyelvű filmek versenyében.
©
Légi felvétel a Hollandia középső részén fekvő Dalfsenben történt vonatbaleset helyszínéről. Szerdán egy személyszállító vonat ütközött össze egy darus kocsival. A vonat kisiklott, a balesetben egy ember életét vesztette, heten megsérültek.
©
Látogatók a 360 fokos térélmény nyújtó Samsung Gear 360-as virtuális kamera bemutatóján a Mobil Világkongresszus elnevezésű mobil távközlési kiállításon és vásáron Barcelonában.
©
Szúnyogirtás Havanna belvárosában. Raúl Castro kubai vezető hétfőn felszólította országa lakosságát, hogy segítsenek a feladattal megbízott 9000 katonának és 200 rendőrnek a zikavírust terjesztő moszkitók kiirtásában.
©
Buddhista szerzetesek imádkoznak a mágha púdzsá nemzeti ünnep alkalmából a Vat Fra Dammakaja templomnál a thaiföldi főváros, Bangkok északi szomszédságában fekvő Pathum Thaniban.
©
Fénylő telihold a New York-i Szabadságszoborral Jersey Cityből nézve New Yorkban.
©
A svájci Gianni Infantino sajtóértekezlete előtt, miután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) új elnökének választották a szervezet rendkívüli kongresszusán. Ő volt a legnagyobb esélyes Infantino, miután húsz európai szervezet – köztük a magyar – vezetői is kinyilvánították, hogy rá szavaznak, továbbá a közelmúltban már felsorakozott a 45 éves sportvezető mögött tíz dél-amerikai szövetség, valamint hét közép-amerikai ország is. Infantino egyik programpontja, hogy 32-ről 40-re növelné a világbajnokságon szereplő válogatottak számát.
©
Francois Hollande francia államfő és Mauricio Macri argentin elnök a Boca Juniors stadionjában Buenos Airesben.
©
Vincent van Gogh holland posztimpresszionista festő 1888-ban festett ''Háloszoba'' című alkotását tökéletes reprodukcióban megjelenítő chicagói hotelszoba. A Chicagói Művészeti Intézet munkatársai megalkották van Goghnak a dél-franciaországi Arles-ban festett mindhárom, szinte teljesen egyforma képén látható hálószobát abból az alkalomból, hogy a három festmény egy időben kerül kiállításra az intézetben. A replika hálószobát az Airbnb szállásmegosztó portálon mindössze 10 dollárért (kb. 2800 Ft-ért) bárki kibérelheti.
©
Kígyózó hulladékhalom Bejrút északi elővárosának, al-Fanarnak egyik utcáján. A kormány elvetette azon szándékát, hogy a szemetet Oroszországba exportálja feldolgozásra. A libanoni fővárost és környékét több mint fél éve elborító hulladékhalmok miatt számos tüntetést tartottak és követelték a kormány lemondását.
©
Jégkorongozó a lemenő nap fényében az Ontario-tavon, Kingstonban.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!