szerző:
hvg.hu

Csökkent intenzitással, de továbbra is zajlik a pénteken indult nemzetközi kibertámadás. A szakértők túl sok jóra nem számítanak, szerintük komoly érdekkör és pénz van az attak mögött.

Egy 22 éves biztonsági szakember egy 3028 forintos befektetéssel, véletlenül jött rá, hogyan állítható meg a WannaCry zsarolóvírussal fertőző kibertámadás. A “kill switch” kapcsolóval a The New York Times-nak nyilatkozó Matthieu Suiche biztonsági szakértő szerint úgy tűnik, sikerült elejét venni annak, hogy a támadás még több számítógépet bénítson meg az Egyesült Államokban. Ezzel együtt sajnos nem igazak azok a híresztelések, miszerint sikerült megállítani a kibertámadást. Az intentizás ugyan csökkent, de a megfertőzött gépek száma, főleg Európában, tovább emelkedik, a MalwareTech adatai szerint szombat estére már 180 ezer fölött jár.

©
©

A térképen új pontok tűntek fel Dél-Amerikában, Afrikában, Ausztráliában, illetve Ázsia Kínán kívüli részén is. Magyarországon is több pont van már.

Matthieu Suiche arra számít, hogy a jelenleg is fertőző más variánsok mellett a támadás indítói hamarosan újabbakat indítanak útnak. Biztonsági szakértők szerint a pénteken indult globális támadás mögött komoly érdekek és nagy mennyiségű pénz feltételezhető, semmi okuk nincs leállni a támadóknak.

Az első jelentések még arról szóltak, hogy a számítógép működését ellehetetlenítő kártevő 300 dollárt kért a zárolás feloldásáért cserébe, de már van olyan variáns is, amely 600 dollárnyi Bitcoint követel, ez már 170 ezer forintnak felel meg. Saját számítógépe fertőzöttségének megelőzéséhez frissítenie kell a Windowst. Ha XP fut a gépén, itt találja a megoldást, ha újabb Windows, akkor pedig itt.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!