szerző:
hvg.hu/MTI

Hat éve nem látott zuhanást produkált hétfőn az angol font azt követően, hogy Boris Johnson londoni polgármester bejelentette, támogatja Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

Hétfőn nagyjából két százalékot veszített az értékéből a font a dollárral szemben, ami 2009 októbere óta a legnagyobb napon belüli zuhanásnak számít – jelentette a Financial Times. A lap szerint a britek EU-ból való kilépésének kockázata már az elmúlt hetekben is hatással volt a fontra, a Boris-effektus pedig csak olaj volt a tűzre.

©

Boris Johnson londoni polgármester vasárnap jelentette be, hogy Nagy-Britannia EU-tagságának feladása mellett fog érvelni a június 23-ra kiírt népszavazás kampányában és a referendumon a kilépésre fog szavazni.

Szerinte az EU ugyanis a brit szuverenitás erózióját okozza, és ebben a pénteki EU-csúcson a David Cameron miniszterelnök által elért reformegyezség sem hoz alapvető változást.

Azt is felhozta a döntése mellett, hogy szerinte az EU politikai program mentén szerveződik, és valós az a veszély, hogy az unió kicsúszik a megfelelő demokratikus ellenőrzés alól.

Boris Johnson döntése óriási horderejű a kilépés mellett kampányoló politikai csoportok szempontjából, a polgármester ugyanis a kormányzó konzervatív párt egyik legbefolyásosabb tagja, és a brit sajtó őt tartja a jelenlegi parlamenti ciklus után leköszönő Cameron egyik legesélyesebb utódjelöltjének.

A városvezető véleménye szembemegy Cameron és a kormány álláspontjával, amely szerint Nagy-Britanniának nem szabad lehagynia a megreformált Európai Uniót.

A Dow Jones által idézett egyik szakértő szerint a június 23-án tartandó szavazásig a bizonytalanság valószínűleg tovább gyengíti majd a fontot, amelynek az árfolyama az év eleje óta eddig 4,1 százalékkal gyengült a dollárhoz és 5,4 százalékkal az euróhoz viszonyítva.

Ha pedig a britek kilépnek az EU-ból, a font azonnal több irányból is további nyomás alá kerül – tette hozzá az AXA Investment Managers egyik szakértője.

A szakértő szerint a kilépésről szóló döntés lényegesen lassítaná a brit gazdaság növekedését, tőkét vonnának ki az országból, csökkenne a közvetlen külföldi tőkebefektetés, a Bank of England pedig hosszú időre laza monetáris politikára kényszerülne.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!