szerző:
hvg.hu

A bolgár-magyar barátság napjává nyilvánította október 19-ét a bolgár parlament. Az országgyűlés egyhangúlag szavazta meg az előterjesztést.

A bolgár ortodox egyház ezen a napon Rilai Szent Jánost ünnepli, akinek ereklyéit az országba III. Béla vezetésével betörő magyar sereg 1183-ban magával vitte Esztergomba. A király nem sokkal később azonban a relikviákat Szófiába (akkori nevén Szredecre), a legenda szerint azért, mert az esztergomi érsek, mivel nem tartotta szentnek, megtiltotta János tiszteletét, rendelkezése után nem sokkal azonban megnémult. Nyelvét csak az oldotta meg, hogy bűnbánatában a szenthez imádkozott. Az esetről értesülő Béla aranyba és ezüstbe foglaltatta a koporsót, és már küldte is vissza oda, ahonnan elhozatta.

Az emléknaphoz a jövőben olyan kezdeményezések kapcsolódnak majd, amelyek felelevenítik a két ország történelmének közös pillanatait, és lehetőséget adnak a jelen témáinak megvitatására is – írja beszámolójában a Novinite hírügynökség.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!