szerző:
Gergely Márton

Holnap parlament, négy év múlva kormányalakítás? Egy nappal a választások előtt Beatrix von Storch, az AfD alelnöke és fővárosi képviselőjelöltje nyilatkozott a hvg.hu kiküldött munkatársának a berlini főpályaudvar előtti standnál. A populisták prominensét megkérdeztük, mit szól, hogy az általa nagyra becsült Orbán Viktor nem nekik drukkol, és büszke-e a két világháborúban harcolt német katonákra.

hvg.hu: Orbán saját bevallása szerint imádkozik Merkelért. Nem fáj önnek, hogy a magyar kormányfő a CDU-nak drukkol, és nem önöknek?

Beatrix von Storch: Az, hogy Merkelért imádkozik, nem jelenti azt, hogy a győzeleméért drukkolna. Valószínűleg azért fohászkodik, hogy észhez térjen, és helyes útra térjen. Ez nagyon fontos is, támogatom.

hvg.hu: Ön ismeri a Fidesz politikusait az Európai Parlamentből. Úgy érzi, hogy a magyar kormánypárt önökkel van?

B. v. S.: Mi rendkívül fontosnak tartjuk azt a politikát, amelyet a magyar kormány követ, több ilyenre van szükségünk Európában. Azt gondolom, hogy az Európai Unió jövője kapcsán nagyon sok múlik a közép-európai országokon, amilyen Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország. Ezek jó politikát követnek, még ha nehéz helyzetbe is kerülnek ezért.

©

hvg.hu: Mit remélnek a vasárnaptól?

B. v. S.: Hogy bejutunk a német parlamentbe, és ezzel újra lesz ellenzéki párt a Bundestagban, mert eddig nem volt.

hvg.hu: Mi a csalódás és az örömmámor küszöbje a választások eredményére való tekintettel: 8 százalék alatt, illetve 12 fölött?

B. v. S.: Nem lesz itt se csalódás, se mámor. Bejutunk a parlamentbe, és ott hatalmas felelősségünk lesz. Rajtunk múlik majd, hogy megváltoztassuk azt, ahogy közös ügyeinkről beszélünk. Ennek a feladatnak a súlya nálam megakadályoz minden mámort.

hvg.hu: Hogyan értékeli a kampányt? Mindkét oldalon megjelent a gyűlölet és a tettlegesség is.

B. v. S.: Ez nem volt normális kampány, és ez nagyon nem jó dolog. Meg kell tanulnunk Németországban újra vitázni, és mások véleményét eltűrni. Ezt a tudást elvesztettük. Ennek az atmoszférának a következménye, hogy az AfD aktivistái között nagyon sok a sérült, a plakátjainkat, standjainkat megrongálták, és nagyon sok ember nem is merte bevállalni, hogy velünk kampányoljon az utcán. Hogy emberek félnek a véleménynyilvánításról, a demokráciánk állapotáról sokat elmond.

hvg.hu: Az utcai kampányolás nehézségei miatt kellett szóban és plakátokon provokálni, amikor például bikinis lányokkal üzenték, hogy...

B. v. S.: Ha bikinis lányok provokációnak számítanak, akkor ebben az országban tényleg problémák vannak. Kit provokálunk vele? Az elmúlt harminc évben is tele volt velük az utca, de mert mi használjuk, ezért ez hirtelen provokáció?

hvg.hu: Az sem provokáció, amikor párttársa kezdeményezi, hogy a németek legyenek újra büszkék a két világháborúban harcoló katonáikra?

B. v. S.: Az biztos, hogy ez a kifejezés nem segített.

Erre a vitára nincs szükségünk...

hvg.hu: Ezen a területen az ön által megnyerni kívánt Lengyelországban vagy Magyarországon jelentős a történelmi érzékenység.

B. v. S.: Ezt meg is értem. Alexander Gauland mást is mondott abban a beszédében, amit nem idéznek. De megismétlem, a kijelentés nem volt szerencsés, hiszen irritáló. Nem kéne ilyeneket csinálni.

hvg.hu: Az önök honlapján volt egy körkérdés: minden muzulmán embert felelősség terhel-e a vallásának szélsőséges megnyilvánulásáért? A döntő többség szerint igen. Mit mond ön?

B. v. S.: Minden muzulmánt nem terhel felelősség. Azt viszont követeljük, hogy a muzulmánok nagy számban elhatárolódjanak a vallásuk nevében elkövetett terrorért. Nem gondoljuk, hogy nincs köze ezeknek a tetteknek az iszlámhoz. Elvárjuk, hogy ezrével vonuljanak az utcára, hogy nem az ő nevükben történtek a merényletek. Mi is ezt tennénk, ha például Jézus Krisztus nevében, Bibliával a kezükön gyilkolnának. Mi, keresztények, tüntetnénk ellene. Nem vettük észre, hogy a muszlimok ezt megtették volna.

hvg.hu: Hol látja az AfD-t négy év múlva?

B. v. S.:

Kormányon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!