A tíz legjobb zsírégető tea

5 perc

2006.05.23. 09:45

Összegyűjtöttük a szervezetben felhalmozódó zsírok kiürülését leginkább segítő tíz teaitalt. Amellett, hogy segíthetnek a felesleges kilóktól való szabadulásban, finom és egészséges meleg folyadékként táplálják szervezetünket.

1. Chai

India nemzeti italának az alapja a fekete tea, annak minden jó tulajdonságával: a teinnel, amely beindítja a zsírégetést, a gyomrot megnyugtató illóolajakkal, a növekedést elősegítő B1 vitaminnal és klorofillal. A chai olyan fűszereket is tartalmaz, mint a kardámon, gyömbér, fahéj, szegfű, édeskömény és ánizs. Ezeknek hála nem csak könnyed frissességet hozó fűszeres italként kiváló, de az anyagcserére is jótékony hatással van.

Elkészítése: A víz felforralása után a tealeveleket leforrázzuk, majd miután a tea elérte a kellő erősséget, leszűrjük és hozzáadjuk a fűszerkeveréket, majd azzal együtt újból felforrázzuk. Végül a fűszereket is leszűrjük és készen van a chai. Fogyasztáshoz egy csepp tejet adunk a kész főzethez, valamint csészénként egy teáskanál mézzel ízesítsük. Az elkészült chai így nem csak kiváló éhségcsillapító, de bőséges uzsonnaként is szolgálhat.

2. Rooibos tea

A Rooibos dél-afrikai bokor, melynek tüskés kérgét és leveleit szárítják ki a napon és vágják kis darabokra, mely aztán a főzet alapját képezi. A rendkívül gyomorkímélő egyvelegből készült tea számos sejtvédő flavonoidot tartalmaz, melyek antioxidáns hatásukról ismertek. A Rooibos főzet, magas C-vitamin tartalma segíti a zsírégetést, kálium tartalma az emberi test vízháztartását szabályozza. Mangán, kalcium, magnézium és vastartalma is kiemelkedő.

Elkészítése: Egyszerűen forró vízzel öntsük le a száraz teát. Majd 100 gramm aszalt sárgabarackot adjunk 100 ml Rooibos teafőzethez, majd keverjünk hozzá 3 evőkanál almaecetet. Az így létrejött püré két adag zsírölő-ital előállításához megfelelő mennyiség, melyet délelőtt és délután 300 ml Rooibos-teafőzettel felöntve fogyasszunk hűtve vagy forrón. Az kész ital béta-karotinban gazdag és magas ásványanyag tartalmú, ráadásul a benne lévő almaecet enzimei tovább fokozzák a teakeverék zsírégető hatását.

3. Csalántea

Gyengéden ható, vízhajtó és méregtelenítő hatású készítmény a csalántea, melyet magas C- és A-vitamin tartalma, valamint kálium és kalcium erősít. A csalánlevelek végében található szerotonin pedig hangulatfokozó hatásáról ismert. Hormont termel, ezáltal zsírt éget.

Elkészítése:

1-2 evőkanál szárított csalánlevelet forró vízzel leöntjük, majd 15 percig hagyjuk állni, s végül szűrjük le. Aromás bodzasziruppal ízesítve válik teljessé a csalánfőzet, mellyel vértisztító és emésztésszabályozó hatása is fokozottabban érvényesül szervezetünkben.

4. Magyalfa-tea

A magyalfa levelei koffeintartamuk révén anyagcsere-fokozó és zsírégető hatást fejtenek ki testünkben. Enyhén vízhajtó hatású és gyulladáscsökkentő. Vitamin- (A, B1, C) és ásványtartama (vas, magnézium, kalcium) mellett 20 különféle aminosavat is tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a megfelelő izomfelépítéshez.

Elkészítése:

Meleg vagy hideg vízzel öntsük fel a leveleket. A zsírégetés fokozására 300 ml magyalfa-teához lehetőleg 200 gramm friss ananászból készített gyümölcslét keverjünk.


Dél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik, és sokféle betegség kezelésére használják a magasra növő, csodálatos virágokat hozó akár 700 évig is élő Lapacho-fa kérgét. A kéreg főzetéből előállított magas szelén, kalcium, kálium és vastartalmú ital kiváló serkentőszer, mely fokozza szervezetünk ellenálló képességét is.





Dél-Amerikától Kínáig (Oldaltörés)




5. Lapacho-kéreg tea

Elkészítése: A kérget tíz percig főzzük, majd további tíz percig állni hagyjuk, végül alaposan leszűrjük. Az így elkészült teához a hatás növeléséért adjunk vaníliát. Az emésztés optimalizálásának elősegítésére elég egy 5 centis rúd, melyet hosszanti irányba vágjunk szét és a Lapacho-kéreggel együtt főzzük bele az italba.

6. Hárslevél-tea

Flavonoidjainak és értékes hatóanyagainak - mint az illóolajak, cserzőanyagokok, szaponin, C-vitamin - köszönhetően vízhajtó hatása van, miközben kíméletesen bánik a vesével. Hatásos gyomorfelfúvódás orvoslására is használni.

Elkészítése: Egy púpos evőkanálnyi hárslevelet (megvásárolható bármelyik patikában) tegyünk egy csészébe és 10-15 percig hagyjuk állni forró vízben. Ezt követően leszűrjük és egy-két szem szegfűszeggel ízesítjük. A hatás ne m marad el, élénkítő hatása nyomán garantált a jó hangulat.

7. Zöld tea

A szépítőként ismert tea flavonioidokat, vitaminokat és koffeint tudhat összetevői közt. Emellett jelentős zsírégető is, hála a C-vitaminnak, káliumnak, kalciumnak, magnéziumnak és fluornak. Gyorsítja az agyagcserét és erősíti az immunrendszert.

Elkészítése: Előbb felforraljuk a vizet, majd hagyjuk körülbelül 70 fokra lehűlni. Az első főzetet a cserzőanyagok kioldódása miatt öntsük ki. Kétszáz milliliter frissen lefőzött zöldteához 20 g édes tejport keverjünk hozzá. Egy tojásfehérje hozzáadásával, a nyomelemek és ásványi anyagok hatásának kifejtésével érhetjük el a legjobb hatékonyságot a súlyvesztés elősegítésében. Így biztosak lehetünk abban, hogy a zsírt és nem izomszöveteinkből vesztünk súlyt.

Ez a biológiailag igen aktív natúr ital nagyrészt fekete- és zöldtea keverékéből, kombucha gombából és a hozzáadott cukorból tevődik össze. A benne lévő glükóz-savak gondoskodnak a testünkben felhalmozódó méreganyagok kiürüléséről. Az elkészített kombucha-teában lévő tejsavó fertőtleníti a beleket. A C- és D-vitamin pedig frissen tart és új energiákat kölcsönöz.



Császári élvezetek (Oldaltörés)




8. Kombucha tea

Elkészítése: Az almaborjellegű kész ital kereskedelmi forgalomban is megvásárolható. Amennyiben a kész ital megvásárlása mellet döntünk, a rendeltetésszerű használathoz melegítsük fel a folyadékot, de semmi esetre se hagyjuk felforrni.

Ha magunk vállalkozunk az elkészítésére, hámozzunk meg egy friss gyömbért, majd egy konyhai reszelőn aprítsuk fel és keverjük össze egy teáskanál mézzel. Az egészet adjuk hozzá 300 ml frissen felmelegített kombucha-teához, és máris fogyaszthatjuk. A gyömbérben fellelhető illóolajak aktiválják a zsírégetést a hasnyálmirigyben és a májban gyorsítva az anyagcserét és az emésztést.

9. Oolong-tea

Ez az ízletes, félig erjedt levelekből készült tea se nem fekete se nem zöld levelekből készül, mégis mindkét teafajta jó tulajdonságait magában hordozza, így valódi zsírölő. A benne lévő szaponin meggátolja a zsírok lerakódását a hasnyálmirigyben. Így a táplálékkal a szervezetbe kerülő zsírok egy része anélkül ürülhet ki, hogy a test hasznosítaná azokat. Ehhez jön még hozzá a koffein, mely gyorsítja a zsírégetést.

Elkészítése: Egy púpozott teáskanálnyi Oolong tealevelet rakjunk a csészénkbe, öntsük fel forró vízzel, és három percig hagyjuk állni. Szűrve fogyasszuk. Kiváló reggeli zsírölő italt kaphatunk, ha három deciliter lefőzött Oolong-teához két teáskanálnyi zabpelyhet és 150 milliliter tejsavót keverünk. Csavarjunk ki egy rózsaszínű grapefruitot (ha lehet minél több gyümölcshússal) és mindezt vegyítve fogyasszuk.



10. Fehér-tea

Valaha a kínai császárok élvezeti cikke volt a zöld és a fekete tea rokonságába tartozó fehér tea, mely a mai napig megőrizte exkluzivitását a világszerte elterjedt rokonaihoz képest. Mindezt a kíméletes és különleges előállításnak köszönheti melynek hála rendkívül kíméletes a gyomorhoz is. Egyébként a fehér-tealevél hajszálerezete duzzad a zsírégető teintől, s különösen sokféle ásványi anyagtól, mint például a kálium, magnézium, vas, réz, foszfát vagy a mangán.

Elkészítése: Forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk kissé kihűlni. Forrázzuk le a fehértea-leveleket és hagyjuk állni 10-15 percig. Különlegesen hasznos és egészséges italt készíthetünk, ha 300 ml fehértea-főzethez egy teáskanálnyi acerola levet öntünk. Az így kapott C-vitaminban és flavonoidokban gazdag készítmény aktiválja rejtett energiáinkat és erősíti a szervezet ellenálló-képességét.