Szeretettel Bécsből: Látott már valaki kormányfőt, aki nem akar az maradni?

Földvári Zsuzsa / Bécs

4 perc

2019.12.30. 15:00

2019.12.30. 15:37

Költözésre kész a váratlanul népszerűvé vált Brigitte Bierlein vezette átmeneti osztrák kormány, átadná a terepet a néppárti-zöld párti koalíciónak, amely végeláthatatlannak tűnő egyezkedést folytat a posztok elosztásáról. Bierlein júniusban úgy számolt, hogy "rendfenntartó” küldetése hat hónapig tart, de könnyen lehet, hogy tovább.

Fél évig tart ki az az elem, amely a kancellárnő híres Metternich szobában lévő tarka japán szerencsemacskát kéznyújtáshoz mozgatja. Az ajándékot Brigitte Bierlein a külügyminiszterétől, a kulturális tárcát is ideiglenes irányító Alexander Schallenbergtől kapta hivatala elfoglalásakor.

A kancellárnő nem csupán az iratokat, dokumentumokat kezeltette precízen, azt is szerette volna, ha a kormányváltás ünnepélyes keretek között történne. Nem úgy, mint az előző kormányok esetében, amikor is a kitépett konnektorok emlékeztették csak az utódokat dolgos elődeikre.

Politikailag nullás vércsoport

A világ életében éltanuló, majd szuper köztisztviselő Bierlein első női kancellárként is adott a jó magaviseletre, eleve úgy alakította kormányát, hogy abban ugyanannyi legyen a nő, mint a férfi. Számos munkatársi posztot megszüntetett, például a minisztériumok főtitkárainak állását, így aztán az átlagosnál sokkal kisebb létszámmal és egyharmadnyi hirdetéssel látta el a kormány a feladatát.

A korábban az alkotmánybíróság élén állt, politikailag nullás vércsoportú, magát konzervatív jobboldalinak minősítő asszonyt az államfő, Alexander Van der Bellen szemelte ki az átmeneti kormány élére, a választással is kifejezve az alkotmány fontosságát a demokráciában.