A HVG ügyvédje válaszol: Mi köze a rabok kártérítésének az Ön nyugdíjához?

Nehéz-Posony Márton

5 perc

2020.01.21. 14:00

2020.01.21. 14:55

Az embertelen börtönkörülmények miatt jogerősen megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztése – kormányhatározattal – az eddigi legjobb példa arra, hogy miért jobb, ha az állam működését a jog szabályozza, nem pedig egy önkényúr. És ez Önt is érinti – nem épp kedvezően –, kedves Olvasó.

Önnek, kedves Olvasó, természetesen nem kell együttéreznie azokkal, akik jogerős elítélésük során középkori állapotokkal szembesülnek. Ön természetesen nyugodtan mondhatja, hogy tán ne tetszett volna bűncselekményt elkövetni, akkor most nem lenne ez az egész probléma. Sőt Önnek nem kell empatikusnak lennie a gyöngyöspatai iskolában etnikai alapon szegregált diákokkal sem, ahhoz sincs semmi közünk, ha Ön azt gondolja, hogy a cigányok maguknak köszönhetik, ha a társadalom kirekeszti őket.

Az ugyanis, hogy Orbán Viktor legújabb aljas és felelőtlen gyűlöletkampányának magvai netán az Ön esetében is termékeny talajra hullnak, hosszabb távon nem változtat azon, hogy a törvényesség megszüntetése Önt is közvetlenül érinti, mégpedig nem kedvezően.

Márpedig az a tény, hogy a miniszterelnök utasítására felfüggesztik a börtönviszonyok embertelensége, vagy éppen az etnikai diszkrimináció miatt jogerős ítélettel megítélt kártérítések kifizetését,

röviden és tömören a törvényesség megszüntetése, a jogállam utolsó romjainak végső eltakarítása.

A kormányfői bejelentés súlyát nem csökkenti, hogy a ma megjelent kormányhatározatban "csak" arról van szó, hogy az egyes ügyekben a kifizetéseket csak "a jogszabályok által biztosított legvégső határidőig" kell felfüggeszteni. Ha ugyanis csak arról van szó, hogy a törvényes teljesítési határidőig vissza kell tartani a kifizetéseket, az még csak nem is minősülne felfüggesztésnek, és főleg külön kormányhatározatot sem kellett volna hozni róla. Maga a határozat ugyanakkor kifejezetten az azonnali intézkedés megtételét sürgeti, mégpedig a társadalom igazságérzete védelmében, ami mindenképpen azt jelenti, hogy

a kormány a társadalmi igazságérzet általa adott jelentését előrébb valónak tartja, mint a jogerős ítéleteket.

A következmények áttekintéséhez érdemes felidézni: mit is nevezünk jogállamnak.