Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

5 perc

2020.01.22. 15:45

A január 15-i váratlan moszkvai kormány-átalakítással Vlagyimir Putyin megszabadult az egyre népszerűtlenebbé váló Dmitrij Medvegyev miniszterelnöktől, egyúttal hangzatos reformokat is hirdetett, de valójában mindez már annak a jele, hogy az Oroszországot 20 éve irányító nagy kombinátor megkezdte a felkészülést arra, hogy 2024-ben lejár az utolsó államfői mandátuma.

Keresve is nehéz politikailag súlytalanabb figurát találni az orosz kormányfői posztra annál a Mihail Misusztyinnál, akit Vlagyimir Putyin orosz államfő jelölt az ugyancsak nem túl karizmatikus Dmitrij Medvegyev helyére. Miután a két évtizede államfőként vagy miniszterelnökként folyamatosan hatalmon lévő Putyin múlt heti évindító beszédében átfogó alkotmányreformot hirdetett – az elnök rovására növelni akarja a miniszterelnök és a parlament hatalmát –, Medvegyev azonnal benyújtotta lemondását.

Putyin meg is hálálta a feltétel nélküli engedelmességet – a kormánytagok állítólag még a lemondásuk napjának reggelén sem tudták, hogy néhány órán belül önként távoznak –, és hűséges fegyverhordozóját kinevezte az Orosz Biztonsági Tanács alelnökének.

Az államfő szinte azonnal bejelentette, hogy az adóhivatal vezetőjét, az eredetileg gépészmérnök Misusztyint bízza meg az új kabinet összeállításával.

A máris hivatalba lépett miniszterelnök a szófogadó orosz csinovnyik megtestesítője: az egész pályafutását állami hivatalokban töltötte, s amikor egy interjúban megkérdezték tőle, milyen álmokat dédelget, azt mondta, annak örülne, ha véghez vihetné az adórendszer reformját. Ez részben sikerült is neki, hivatala a korábbiaknál jóval hatékonyabban szedi be a kintlevőségeit.