Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Váratlanul lemondott szerdán az orosz kormány, s Vlagyimir Putyin államfő azonnal elfogadta Dmitrij Medvegyev távozását. A Putyin hű szövetségesének számító politikus ügyvezetőként hivatalban marad a következő miniszterelnök hivatalba lépéséig. A lemondást nem sokkal azután jelentették be, hogy évértékelő beszédében Putyin alkotmánymódosításokat javasolt, s ezek értelmében nőne a kormányfő és a parlament jogköre, s szűkülne az államfőé. A kormány lemondásáról reggel még a miniszterek sem tudtak.

„Elégedett vagyok az elért eredményekkel, s köszönöm az eddigi közös munkát. Nem sikerült mindet megvalósítani, de a tervek sohasem szoktak száz százalékig megvalósulni” – mondta a lemondás bejelentését követően a kormány tagjainak Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Dmitrij Medvegyev 2008–2012 között orosz államfőként tevékenykedett, s ezzel biztosította a helyet a két elnöki mandátum betöltése után négy évre a miniszterelnöki székbe ideiglenesen átült Putyinnak, aki 2012-ben vissza is tért az államfői posztra. Medvegyev ezt követően kormányfőként szolgált, s amióta működött a Putyin–Medvegyev-tandem, Medvegyev mindenben követte Putyin utasításait. Ezért nagyon valószínű, hogy a mostani lemondást is a jelenlegi államfő kezdeményezte, s az része egy nagyobb átalakítási folyamatnak.

A nagy hatalmi játszma

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Medvegyev azzal indokolta döntését, hogy szerinte a kormánynak távoznia kellett azt követően, hogy Putyin szerda délutáni évértékelő beszédében az alkotmány módosítását javasolta. Az állam szerint szűkíteni kellene az elnöki jogköröket, s bár az államfő maradna a hadsereg főparancsnoka, s Oroszország prezidenciális berendezkedésű maradna, a parlament javasolná és erősítené meg a jövőben a kormányfő és a miniszterelnök-helyettesek személyét.

Putyin javaslatai szerint az államfő nem utasíthatja vissza a parlament által ajánlott jelölteket, ám később – ha meginog a bizalma a kormány tagjaiban – leválthatja őket. Az államfő szerint ugyancsak erősíteni kellene a kormányzók, illetve az orosz Állami Tanács szerepét.

 

Putyin hozzátette, a változtatásokról népszavazást kell kiírni, s csak a polgárok véleményének megkérdezése után lehet meghozni a végleges döntést.

Putyin is a népszaporulatért küzd, és alkotmánymódosítást javasol

Újabb intézkedéseket jelentett be az orosz elnök annak érdekében, hogy megálljon az ország népességének csökkenése. Vlagyimir Putyin főként a belpolitikának szentelte 16. évértékelő beszédét, ám azért arról is szót ejtett, hogy az erős hadsereg ugyancsak záloga az ország megmaradásának. Putyin javasolta azt is, hogy a parlament vegye át az államfői hatalmi körök egy részét.

„A javaslatok elfogadása után nemcsak az alkotmány változik meg, hanem a törvényhozó, a végrehajtó és az igazságszolgáltatási hatalmi ágak közötti erőegyensúly is. Ebben a helyzetben egyértelmű, hogy az orosz kormánynak lehetővé kell tennie, hogy az államfő meghozza a szükséges döntéseket, ezért úgy vélem, az a megfelelő döntés, ha az alkotmány 117. paragrafusának értelmében a kabinet lemond” – magyarázta Medvegyev a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

©

Az 54 éves Medvegyev rekordtartó volt: 2808 napot töltött hivatalában és ezzel ő volt a legtovább regnáló orosz kormányfő. A kormány mostani összetétele 2018 májusában alakult ki: 22 miniszter és 10 miniszterelnök-helyettes kapott helyet a kabinetben. Moszkvai források szerint Medvegyev ezzel kikerült az orosz politika fősodrából, nem sok esélye van arra, hogy ő váltsa fel ismét Putyint az államfői székben. A volt kormányfő valószínűleg a tanácsadó szereppel felruházott  Biztonsági Tanács alelnöki tisztét kapja meg.

Derült égből

Bár Medvegyev döntése logikusnak tűnik, a sietség kevésbé látszik megalapozottnak – Vlagyimir Putyin még nem tett le hivatalos javaslatokat, s azt sem lehet tudni, mikorra írják ki az alkotmánymódosításokról szóló referendumot. Putyin egyébként azt is kilátásba helyezte, hogy megvizsgálják az orosz alkotmány azon paragrafusát, amely szerint egy személy megszakítás nélkül legfeljebb kétszer töltheti be a hatéves államfői mandátumot.

©

A Dozsgy tv nevű független tévéállomás szerint a minisztereket is derült égből jövő villámcsapásként érte a lemondásról szóló hír, a kabinet tagjai azt állítják, reggel még arra készültek, hogy teljesen átlagos munkanap vár rájuk.

Putyini opciók

A jelenlegi alkotmány értelmében Putyin második – és utolsó – mandátuma 2024-ben jár le, s ezt követően távoznia kellene a hatalomból. Több elképzelés is van arra, hogyan maradhat mégis a kormányrúdnál. Az egyik az, hogy valódi uniót hoznak létre Fehéroroszország és Oroszország között, és az új államalakulat első embere Putyin lenne. Most, hogy Putyin javasolta a kormányfői pozíció megerősítését, az is elképzelhető, hogy a 67 éves államfő miniszterelnökként folytatja tovább a politizálást. És az sem kizárt, hogy a megerősített Államtanács elnökeként gyakorolja majd befolyását.

Putyin és Nazarbajev
©

Utóbbi verzió Kazahsztánban valósult meg, ahol az ottani államfő, Nurszultan Nazarbajev ugyan tavaly lemondott, ám megtartotta a kormánypárt elnöki tisztét, és ő tölti be az ottani Biztonsági Tanács vezetői posztját is, s így változatlanul meghatározó befolyással rendelkezik a közép-ázsiai egykori szovjet tagállamban.

Moszkvai elemzők szerint jelenleg a védelmi miniszternek, Szergej Sojgunak van a legnagyobb esélye arra, hogy Putyin után ő legyen az új orosz államfő, ám mivel nem sokkal fiatalabb, mint Putyin – 64 éves – ezzel aligha sikerül hosszú távú megoldást találni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Vlagyimir Putyin a pofonok völgyében

Csökkenő népszerűség, szaporodó tüntetések, (ál)ellenzéki győzelmek a választásokon és egy leleplezett hazugság – az utóbbi hónapokban mintha nem állna jól Vlagyimir Putyin orosz államfő szénája. Hasonló helyzet utoljára 2014 elején alakult ki, akkor az Ukrajnához tartozó Krím annektálásával és a kelet-ukrajnai szakadárok megsegítésével sikerült újra az égbe lőni a politikus belföldi támogatottságát. Dublőrje, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, aki 2008–2012 között volt államfő, akkor került népszerűsége csúcsára, amikor az orosz hadsereg 2008 augusztusában kivívta a Grúziához tartozó Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

Sz. Bíró Zoltán hvg360

Oroszország visszakerülhet a jófiúk klubjába, ha nem kacérkodik Kínával

Olvadás köszöntött be a Nyugat és Oroszország kapcsolatában, anélkül hogy Moszkvának engedményt kellett volna tennie. Vlagyimir Putyin kijátszhatja a kínai kártyát is, de rendszerének belső problémái miatt aligha vállalkozik újabb külpolitikai kalandra – véli szerzőnk, akinek most jelent meg Putyin Oroszországa című új könyve.