"Túltolná az EU a föderalista biciklit, ha beperelné a németeket"

HVG360

2 perc

2020.05.19. 05:30

2020.05.19. 13:53

A Financial Times elemzője arra figyelmeztet, hogy őrültség volna az EU részéről perbe fogni Németországot, a legnagyobb tagállamot, amely ráadásul a legnagyobb arányban járul hozzá a költségvetéshez. Gideon Rahman azt tanácsolja, hogy az unió demokratikus és gyakorlati megfontolásokból egyaránt lépjen egyet hátra a német Alkotmánybíróság ügyében, már ha fontos számára a túlélés.

Az egyik legbefolyásosabb brit lap szerint viszály esélye drámaian megugrott, miután a karlsruhei döntés miatt a németek a kötvényvásárlási program miatt konfrontálódnak mind Európai Központi Bankkal, mind az Európai Bírósággal.

Az EU állhatatos hívei ezek után vetették fel, hogy Brüsszelnek szerződésszegési eljárást kell indítania Berlin ellen, merthogy a közösségi jog elsődlegességéhez nem férhet kétség.

Csakhogy a szervezet nem működhet Németország ellenében, a németek nélkül nincs unió. Ráadásul a németek szemében az ország közintézményei közül az Alkotmánybíróság örvend a legnagyobb tiszteletnek. Döntését lehet ugyan vitatni, de semmi sem mutatja, hogy a testület ne demokratikusan járt volna el.