Érzelmek a fogyás útjában – hogyan törjünk ki a túlevéshez vezető ördögi körből?
Már gyerekkorban megtanuljuk, hogy az evésnek rengeteg funkciója van, aminek semmi köze az éhséghez – például az érzelmek kezelése, így nem csoda, hogy sokan már a fogyókúra közben jelentkező első feszültségre is túlevéssel reagálnak. Miért fontos, hogy (újra) megtanuljunk kapcsolódni a testünkhöz, hogyan lehet felülírni a rossz berögződéseket, és miért baj, ha evés közben a kedvenc sorozatunkat nézzük? Kohlné Dr. Papp Ildikó pszichológussal, dietetikussal beszélgettünk.
Számos oka lehet annak, hogy az ember képtelen leadni a túlsúlyát: a testi akadályok mellett társadalmi, kulturális, családi, és egyéni tényezők is gátolhatják a sikeres fogyást. Kohlné Papp Ildikó pszichológus, dietetikus a HVG-nek úgy fogalmaz: „a mai obezogén, vagyis elhízásra hajlamosító társadalmi környezet arra ösztönöz minket, hogy többet együnk és keveset mozogjunk.
Ha valaki csak robotpilóta üzemmódban sodródik a mindennapokban, könnyen alakíthat ki egészségtelen szokásokat,
például hogy reggel, munkába menet az autóban ülve eszik meg egy péksüteményt, ebédre meg rendel valamit egy gyorsétteremből. Ahhoz, hogy a mai világban megőrizzünk egy egészséges testsúlyt, tudatosnak kell lennünk, például, ahogy a szakértő tanácsolja, reggel magunknak is csomagoljunk szendvicset, amikor a gyereknek készítünk.
A szakember szerint a magyar étkezési kultúrának máig része, hogy nagy adagokat eszünk, ahogy az is, hogy gyakran a szülők szedik ki a gyereknek az ételt – akkor is, ha ő már magától is képes lenne erre, és kisebb adaggal is beérné.