Téged is feszélyez a nyilvános beszéd?

Téged is feszélyez a nyilvános beszéd?

Utolsó frissítés:

Jobline.hu Szerző:

Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Az emberek 70%-a szorong, ha nyilvánosság előtt kell beszélnie. Te is közéjük tartozol? Ha igen, akkor olvass tovább!

A jelenség olyan gyakori, hogy külön nevet is kapott: glossophobia, mely szó szerint a nyelvtől való félelmet jelenti. Valamilyen szinten persze mindenki átél egy kis félelmet, izgalmat a nyilvános szereplések előtt, csakhogy ez egyeseknél olyan súlyos formát ölthet, ami lehetetlenné teszi a szereplést. A szorongás még csak egy dolog, de az emiatt keletkező tünetek sokszor pokollá tehetik az életedet: szédülés, izzadás, heves szívdobogás, hányinger… Nem elég, hogy a mondandódra figyelsz, még arra is koncentrálnod kell, hogy magabiztosnak tűnj.

Hogyan küzdheted le a félelmed és lehetsz jobb előadó?

Habár sokan “esküsznek” a módszerre, de a megoldás semmiképp sem az, hogy elképzeled a közönséget meztelenül. Hidd el, ez csak ront a helyzeten, és sajnos a kedvenc kabalád szorongatása sem fog használni. De akkor mi az, ami segíthet? Íme, néhány jó tanács!

Mindig légy felkészült!

Ebbe beletartozik a téma alapos ismerete, valamint az, hogy oda-vissza tudd a prezentáció felépítését és az előadásod lényegi elemeinek sorrendjét. Ami segíthet:

Ügyelj a kiállásra és a testbeszédre!

Állj természetesen, ne túl mereven, de ne is görnyedten. Ha határozottságot tükrözöl, a beszéded is meggyőzőbben hat majd. Viszont ahhoz, hogy ezt elérd, néhány dologra mindenképp oda kell figyelned:

Vond be a közönséget!

Hacsak az alkalom nem követel meg vasfegyelmet, nyugodtan lehetsz egy kicsit laza. Ne csak a monoton betanult szöveget olvasd fel, így ugyanis könnyen elveszítheted a hallgatóság figyelmét. Nyugodtan viccelődj, tegyél fel kérdéseket, de ne vidd túlzásba! Az interneten fellelhető tréfás képek is színesíthetik az előadásod. Ha a közönség nem csupán odafigyel rád, de mindeközben még jól is érzi magát, akkor már biztos, hogy nyert ügyed van.

Tehát összegezve a tanulságot: légy felkészült, figyelj a kiállásodra, és ne hagyd, hogy a közönség elkalandozzon! Sok sikert a következő prezentációdhoz!

Szívesen lesnél el tippeket a profiktól? Olvasd el, miben segíthet a TED!