BrandLab
BrandLab
Tetszett a cikk?

Mostanában szinte a csapból is a vállalati, vállalkozói digitalizáció, illetve annak szükségessége folyik. De mit is nevezhetünk vállalati digitalizációnak? It-beruházások sorozata vagy céges kulturális irányváltás? Miért lenne szükség arra, hogy a kis- közép- és nagyvállalkozások pontosan meg tudják határozni a szükségleteiket és hogy miként induljanak el a digitalizáció útján? Miben segítheti a technológia fejlődése a kkv-kat, vállalkozókat, vállalatokat, miért érdemes a digitális megoldásokat választani, hogyan tudnak alkalmazkodni a megváltozott, vagy éppen bizonytalan helyzetekhez a digitalizáció segítségével?

A digitalizáció kapcsán számtalan definícióval találkozhatunk. A kifejezés maga arra utal, hogy az információkat digitális formába, azaz adattá alakítjuk át. A digitalizációval újragondolhatjuk az üzleti folyamatokat, az ügyfelek kiszolgálását vagy az üzleti modellt – mondja Dalos Ottó, a Cisco Systems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A cél sokféle lehet: a bevétel növelése új piacok vagy értékesítési csatornák feltárásával, a költségek csökkentése, vagy az ügyfélkapcsolatok, az ügyfélélmény megújítása.

Adódik a kérdés, hogy cél vagy eszköz a vállalatok számára a digitális transzformáció? Ugyancsak fontos kérdés, hogy technológiai vagy szemléletbeli változást jelent-e a digitális transzformáció? “A feladat technológiai része nem kis munka, mégis azt gondolom, hogy a szemléletváltás, illetve a vállalati folyamatok átgondolása, átalakítása az, ami igazán nehéz” – véli Dalos Ottó. Ugyanakkor pontosan az elmúlt hetek, hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy sok cég óriási előrelépést tett a digitalizáció felé.

A Cisco részeként működő AppDynamics végzett erről egy kutatást. A felmérésben részt vevő szervezetek háromnegyedénél (74 százalék) a digitális átalakulást célzó projekteket hetek alatt jóváhagyták (a korábbi akár egy év helyett), 71 százalékuk szerint pedig a végrehajtás ideje is jelentősen csökkent (évekről, hónapokról akár hetekre).

A teljes interjút az Adózóna.hu oldalunkon itt olvashatja el.