OTP Alapkezelő
OTP Alapkezelő
Tetszett a cikk?

A globális koronavírus-válság kiindulópontja Kína volt: az egészségügyi és a gazdasági krízis is itt ütött be először. A jelek szerint viszont a kilábalásban is élen jár az ázsiai régió, ahol egyelőre sikerült elkerülni a vírus terjedésének második hullámát, a gazdasági aktivitás pedig már megközelíti a tavalyi szinteket. Boér Leventét, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatóját a feltörekvő részvénypiacokról kérdeztük.

Az év első felében a feltörekvő piacok nagyon nehéz időszakot éltek át. A koronavírus-válság márciusi mélypontja itt jóval erőteljesebb esést okozott, mint a fejlett piacokon. Milyen okok vezettek ehhez?

A vírus először Kínát és az ázsiai régiót érte el, ahol a piacok elsőként szembesültek a gazdasági károkkal, nem tudtak rá felkészülni. Mivel ez a régió képviseli a legjelentősebb súlyt a feltörekvő piacokon belül, elkerülhetetlen volt az egész fejlődő piaci univerzum viszonylagos alulteljesítése. A pánikhelyzetekben szokásos ösztönös reakció, a dollárba való menekülés a fejlődő piaci devizák értékvesztését okozva még tovább erősítette a hatást. Ráadásul a lecsökkenő mobiltás, a visszaeső közlekedés okozta negatív olajkeresleti sokkra az OPEC kezdetben nem tudott hatékony választ adni, ami az olajárak összeomlásához vezetett. Ehhez társult még az általános nyersanyagpiaci gyengeség, ami a jelentős nyersanyagtermelő brazil, dél-afrikai és orosz régióra nézve okozott súlyos veszteségeket.

Az év végére a kilábalás üteme felgyorsult, a feltörekvő piacok lassan utolérik a fejlett piacok idei teljesítményét. Minek köszönhető az utóbbi hónapok emelkedése?

A nyár végi, kora őszi időszak egyértelműen az ázsiai piacok erejéről szólt. Egyrészt ezeken a piacokon nagy súllyal szerepelnek az idén abszolút sztárnak számító technológiai részvények, másrészt itt a világ többi részénél jóval hatékonyabban sikerült a vírus elleni védekezés, és egyelőre a második hullámot is sikerült elkerülniük. A gazdasági aktivitás alig marad el a tavalyitól, az idén várhatóan továbbra is növekedési pályán tudják tartani a gazdaságukat, miközben egyre inkább átállnak a saját belső fogyasztásukra épülő modellre. Az amerikai választások közeledtével ősszel az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúról is lekerült a reflektorfény.

Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója

A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott 2006-ban befektetés-elemző és kockázatkezelő fő szakirányon, illetve alkalmazott statisztika mellék-szakirányon. 2006-ban megszerezte a Tőzsdei Szakvizsgát, majd 2009-ben a CFA minősítést. Egyetemi évei alatt elnyerte a Goldman Sachs Global Leaders, valamint a GE Scholarship ösztöndíjakat. 2005-től az OTP Alapkezelő Zrt. munkatársa először gyakornokként, 2006-tól portfoliómenedzserként, majd befektetési igazgatóként. Szakterülete a globális feltörekvő részvénypiacok. 2015-ben elnyerte a Privátbankár.hu és a Dorsum Zrt. által alapított szakmai díjat, amellyel az év legjobb fiatal portfoliómenedzserét ismerték el

Mely országok és piacok képviselték a húzóerőt az őszi emelkedésben?

A kínai, tajvani és koreai piac egyértelműen kiemelkedik idén a feltörekvő piaci környezetből. Ha leegyszerűsítve nézzük a folyamatokat, akkor elmondható, hogy ezek az országok képviselik a fejlődő piacokon belül a növekedési szektorokat.

Mire számíthat az, aki éppen most fektetne feltörekvő piaci részvényekbe vagy ezeket a piacokat célzó befektetési alapba?

Jelenleg nem egy szokványos üzleti ciklus forgatókönyvét éljünk át, amelyet megakasztott a szokásos túlhevülés, és egy egészséges korrekció szükséges az egyensúly helyreállásához. Sokkal inkább egy háborús időszaki piachoz hasonlít a helyzet, amikor egy hatalmas külső sokk éri a gazdaságot, és az erőforrások radikális átcsoportosítására van szükség. Jelenleg a sokkhatást a vírus okozza, és a gazdasági szereplőknek ehhez kell alkalmazkodniuk. Végeredményben az egyes vállalatok, összességében pedig a tőzsdék teljesítménye elsősorban a vírussal szembeni helytállásuktól függ. Az elmúlt napokban tapasztalt bíztató vakcinahírek ezért tudtak ennyire pozitívan hatni a tőkepiacokra. Látható ugyanakkor, hogy a járvánnyal jelenleg is sújtott területekre, az amerikai és európai gazdaságokra a következő hónapokban nehéz időszak vár, különösen a szolgáltatószektort illetően. A fő kérdés, hogy milyen hamar sikerül ezeket a szektorokat helyreállítani.

Mivel számolhatnak az Ázsián kívüli piacok?

Az Ázsián kívüli fejlődő piaci országok a fiatalabb lakosságuk miatt demográfiailag az átlagnál kedvezőbb helyzetben vannak, és mivel a vírus leginkább az idősebb korosztályra veszélyes, adott esetben vakcina nélkül is sikeresebbek tudnak lenni a védekezésben. A globálisan továbbra is támogató, laza monetáris és fiskális gazdaságpolitikák szintén jótékony hatással vannak a tőkepiacokra.

A Trump-korszak lezárásával bízhatunk abban, hogy a korábbinál kooperatívabb és kiszámíthatóbb nemzetközi környezet köszönthet be, kevesebb szankciós fenyegetéssel és több párbeszéddel. Úgy gondolom, hogy a következő időszakban folytatódhat a tőkepiaci kilábalás. Amennyiben a következő hetekben láthatóvá válik a korlátozó intézkedések hatása, a befektetők „átnézhetnek” a gyengének ígérkező idei negyedik és 2021-es első negyedéven, és már az ezt követő fellendülést kezdhetik árazni, amelyhez a 2020-as év megfelelően alacsony bázist nyújt.

Melyek a legígéretesebb feltörekvő piaci régiók a jövőre nézve?

Azt gondolom, hogy az ázsiai régió továbbra is erős marad. Hosszú távon folytatódik a globális gazdasági egyensúly keletre tolódása, és itt találhatóak a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező szektorok. Pár éves időtávon azonban taktikailag érdekesebb befektetési lehetőséget nyújthat az idei évi alulteljesítés után historikusan rendkívül kedvező értékeltségűvé vált EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió. Jelenleg különösen érdekesnek tűnik a török helyzet, ahol egy nagyon pozitív gazdaságpolitikai fordulat van kibontakozóban. Amennyiben Erdogan elnök az elmúlt évek gazdasági vesszőfutása után tényleg hajlandó elfogadni a mostani, korábbinál piackonformabb gazdasági stáb válságkezelését, jelentős fordulat állhat be a külföldi befektetők gondolkodásában, és ismét visszatérhetnek a török piacra.

A tartalom az OTP Alapkezelő megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu nem vett részt.

OTP Alapkezelő

Az év legjobb árupiaci befektetései

A kisbefektetők körében ismét népszerűvé vált az arany, és nem csak fizikai formában. Több hazai és külföldi kereskedési platformon is elérhetőek határidős ügyletek, tőkeáttételes certifikátok, ezek azonban nagyon kockázatos eszközök. Ennél sokkal biztonságosabb megoldást kínálnak az árupiaci befektetési alapok.

OTP Alapkezelő

Így kereshet pénzt a környezetvédelemmel!

Amikor megtakarításról, befektetésről van szó, a legtöbben bankbetétekben, esetleg állampapírokban gondolkoznak. Sokan a magasabb hozam reményében a részvénypiacokon is kipróbálják magukat, vagy részvényalapokba fektetnek. Pedig már itthon is vannak olyan befektetési alapok, amelyek csak felelősen gondolkozó, a fenntarthatóságot szem előtt tartó cégek részvényeibe fektetnek.

OTP Alapkezelő

Gazdasági fellendülés: a vakcina vagy egy politikai fordulat hozza meg a változást?

Bár az elmúlt hetekben lassulást mutat számos gazdasági mutató, összességében arra lehet számítani, hogy folytatódik a világgazdaság kilábalása a válságból. Feltételezve, hogy a jegybankok monetáris politikája továbbra is támogató marad, két tényező lehet jelentős hatással a fellendülés pályájára: az egyik az egészségügyi helyzet alakulása, a másik a költségvetési politika. Heinz Frigyes Ferdinánd, az OTP Alapkezelő vezérigazgató-helyettesének világgazdasági elemzése.

Radar360: Nem jönnek a lazítások

Radar360: Nem jönnek a lazítások

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból