A biztonsági őr fotózta végig ezt a rábízott, halott Bugatti-gyárat

A kilencvenes évek egyik kaladorprojektje volt a gyorsan bebukott olaszországi Bugatti-üzem. 20 évvel később a helyszínnek még mindig van hangulata.

  • hvg.hu hvg.hu
A biztonsági őr fotózta végig ezt a rábízott, halott Bugatti-gyárat

Az olaszországi Campogallianóban található gyártóközpont, amely közel fekszik Modenához 1994-ben zárta be kapuit. Azóta, az ottmaradt eszközök révén szép patina lepte be minden szegletét a gyárterületnek.

Az üzem sztorija lényegében annyi, hogy két évvel azután, hogy az olasz üzletember Romano Artioli, aki akkoriban tulajdonosa volt a Bugatti kereskedelmi jogainak sőt a Lotusénak is, csődbe ment.

Bugatti-gyár
Ezio Pavesi

A VW-csoport tőle vásárolta meg a Bugattit 1998-ban, és indította újra termelést már Franciaországban.

Az utolsó modern Bugatti, ami olaszhonban készült, alig négy éven át (’91–’95 között) az EB110-es volt. Az üzem alsó szintjén volt a dizájnközpont, közel a vezérigazgató irodájához. De az összeszerelő részleg és a motorépítő műhely sem volt messze.

A terület jelenleg egy római székhelyű jogi irodáé, amely évek óta nem tudja értékesíteni. Az alábbi fotókat az objektum őrzését végző cég egyik biztonsági embere készítette, akinek mindenképpen jár az elismerés az ipari létesítmény dokumentálásáért.

Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi
Bugatti-gyár
Ezio Pavesi

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.