szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évente nagyjából 90 millió autót gyártanak a világon. Egy egyszerű infografikán csodásan látszanak a számok, melyik ország, kontinens, hogyan szerepel ebben az ágazatban.

Az össztermelést tekintve nem meglepő módon Kína vezet mára 24,5 millió új autóval, amely önmagában jóval több, mint egész Európa autógyártásának 19,85 milliós darabszáma.

Mindez annak fényében igazán érdekes, hogy mennyire ismeretlenek nálunk az ottani, milliós darabszámokat produkáló belpiacra termelő márkák – Great Wall, BYD, Hongqi, Dongfeng, Geely, Foton, Fudi, Lifan –, amelyek elképesztően változatos autópopulációt hoznak létre.

©

Kínán kívül a legnagyobb termelők, országokra bontva, az USA 12,1 millióval, Japán 9,2 és Dél-Korea 4,5 millió autóval.

Persze számunkra a kontinensünk érdekes igazán, itt Németország vezet megkérdőjelezhetetlenül 6 millió autóval, majd jönnek a spanyolok 2,7 millióval és a franciák 2 millióval.

©

A régiónkban Csehország 1,3 millió autó gyárt már, Szlovákia is akkora mostanra, mint Olaszország, legalábbis ilyen értelemben 1-1 millióval. Mi is jól állunk 495 ezer darabbal. A lista másik végén Ukrajna szerénykedik, amely azért 8200 darab autót adott a világnak 2016-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!