szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még Kínában sem, ahol jelen pillanatban is közel 500 cég fejleszt – legalábbis hivatalosan – valamilyen elektromos járművet.

Időről-időre bukkannak fel az olyan cégek, amelyek majd robbantani fogják a piacot és legfőképpen lenyomják a Teslát. Az igazság persze leginkább az, hogy ezen nagyreményű cégek 99 százaléka nyomtalanul eltűnik.

A kivételek egyikének tűnik a NIO Capital Investment cég, amely azon 1 százalék közé tartozik, amelynek úgy tűnik, hosszabb távon is vannak esélyei. A többieket nyilvánvalóan egy komoly cég felépítésének költségei döntik be.

Jelenleg 487 olyan cég van bejegyezve csak Kínában, amely elektromos autókat kíván gyártani. Mindezekben a cégekben nem is kis összeg összpontosul, mert kimutatások szerint a kínai állam eddig 15 milliárd dollárt fektetet ilyen startupokba és további 47 milliárdot tervez – írta egy korábbi cikkében a The Wall Street Journal.

A kínai állam még 2015-ben hirdette meg a Made in China 2025 programot, amelynek célja, hogy a világpiacon is versenyképes hazai márkákat fejlesszen, tíz kiemelt gyártmánykörben. Ez a tervezet tartalmazza prioritásként az elektromos autókat is, és azok legfontosabb elemének, az akkumulátoroknak a gyártását, amelynek révén számtalan cég lát most lehetőséget a piacra lépésben.

©

Néhány év elteltével azonban csak a NIO és Byton vehető igazán komolyan, amelyek közül a NIO most készül tőzsdére lépni az USA-ban. A nyilvános részvénykibocsátás összege pedig 1,8 milliárd dollár lesz.

A kínai kormányzat 2020-ra a forgalomba helyezett autóknál szeretné elérni, hogy minimum 6 százaléka zéro- vagy alacsony emissziójú autó legyen, ami nagyjából 5 millió autót jelent.

Támadásba lendül Kína: Volvo-génekkel és sportos külsővel itt egy új szedán

Megérkezett a Volvóhoz erősen kapcsolódó kínai márka harmadik modellje, amely egészen szemrevalóra sikeredett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Trump még egy utolsót rúg a Huaweibe és partnereibe

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Szlávik: minden vakcina megakadályozza a súlyos betegség kialakulását

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van