szerző:
hvg.hu

Még Kínában sem, ahol jelen pillanatban is közel 500 cég fejleszt – legalábbis hivatalosan – valamilyen elektromos járművet.

Időről-időre bukkannak fel az olyan cégek, amelyek majd robbantani fogják a piacot és legfőképpen lenyomják a Teslát. Az igazság persze leginkább az, hogy ezen nagyreményű cégek 99 százaléka nyomtalanul eltűnik.

A kivételek egyikének tűnik a NIO Capital Investment cég, amely azon 1 százalék közé tartozik, amelynek úgy tűnik, hosszabb távon is vannak esélyei. A többieket nyilvánvalóan egy komoly cég felépítésének költségei döntik be.

Jelenleg 487 olyan cég van bejegyezve csak Kínában, amely elektromos autókat kíván gyártani. Mindezekben a cégekben nem is kis összeg összpontosul, mert kimutatások szerint a kínai állam eddig 15 milliárd dollárt fektetet ilyen startupokba és további 47 milliárdot tervez – írta egy korábbi cikkében a The Wall Street Journal.

A kínai állam még 2015-ben hirdette meg a Made in China 2025 programot, amelynek célja, hogy a világpiacon is versenyképes hazai márkákat fejlesszen, tíz kiemelt gyártmánykörben. Ez a tervezet tartalmazza prioritásként az elektromos autókat is, és azok legfontosabb elemének, az akkumulátoroknak a gyártását, amelynek révén számtalan cég lát most lehetőséget a piacra lépésben.

©

Néhány év elteltével azonban csak a NIO és Byton vehető igazán komolyan, amelyek közül a NIO most készül tőzsdére lépni az USA-ban. A nyilvános részvénykibocsátás összege pedig 1,8 milliárd dollár lesz.

A kínai kormányzat 2020-ra a forgalomba helyezett autóknál szeretné elérni, hogy minimum 6 százaléka zéro- vagy alacsony emissziójú autó legyen, ami nagyjából 5 millió autót jelent.

Támadásba lendül Kína: Volvo-génekkel és sportos külsővel itt egy új szedán

Megérkezett a Volvóhoz erősen kapcsolódó kínai márka harmadik modellje, amely egészen szemrevalóra sikeredett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Ilyen az, amikor megindul a lavina egy svájci hegyoldalon – videó

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott