szerző:
hvg.hu

Az alapötlet roppant egyszerű: vészfékezéskor sem csúszik meg a kerék és az autó mindvégig irányítható marad.

Az ABS, vagyis az Anti-lock Braking System ötlete először az 1920-as évek elején merült fel, és 1928-ban a német Karl Wessel volt az, aki elsőként a szabadalmaztatásig jutott. Ezután viszont még több évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a mai modern autókban lévőhöz hasonló első blokkolásgátló elkészüljön.

A Mercedes-Benz 1970-ben készítette el a személyautókba szánt elsőgenerációs ABS-ét, melyet a Teldix-szel közösen fejlesztett ki. 1978 augusztusában pedig napvilágot látott a német gyártó immár a Bosch-sal fejlesztett második generációs blokkolásgátlója, ami végül is elsőként került bele sorozatgyártásban készülő járműbe.

©

A világ első ABS megoldással szerelt személyautója a 116-os sorozatú Mercedes S-osztály volt, mely 1978 decemberétől készült ezzel az úttörő biztonságtechnikai fejlesztéssel. A 140 alkatrészből álló első ABS opciós extra volt, amiért akkoriban mintegy 2 200 német márkát kértek el, ami mai értéken mintegy 825 ezer forintot tesz ki.

©

1984-től minden Mercedesben az alapfelszereltség részét képezi a blokkolásgátló, aminek az Európai Unióban 2004 óta minden eladott új autóban kötelezően ott kell lennie. És így nézett ki az első ABS vezérlése:

©

És a lényeg: ABS-es autóval vészhelyzetben mindig teljesen rá kell taposni a fékpedálra, és el kell felejteni a pumpálós fékezést. A kocsi mindvégig irányítható marad, ki lehet kerülni vele a hirtelen felbukkanó akadályokat, és az ABS még akkor is kiváló szolgálatot tesz, ha használata miatt adott esetben némileg megnőhet a fékút.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Kiakadtak olvasóink, mert fejre állt az Otthon Melege program Budapesten és Pest megyében

Kiakadtak olvasóink, mert fejre állt az Otthon Melege program Budapesten és Pest megyében

Kamu adatvédelmi ellenőrzéssel vernek át önkormányzatokat csalók

Kamu adatvédelmi ellenőrzéssel vernek át önkormányzatokat csalók

Rendőrautó karambolozott Délegyházán

Rendőrautó karambolozott Délegyházán

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja

7 dolog, amiből kiderül, nárcisztikus-e a párja